Pada Sesiapa Berkenaan Sahaja...

entry aku nie khas untuk menolong salah seorang rakan blogger kita. Dia nie sedang belajar kat salah satu IPTA kat Malaysia nih. Ambil course architectural and environmental design. Dia minta tolong kat aku macamana nak buat quotation price untuk projek yang dia sedang buat sekarang...

Syarat untuk quotation:
1. Projek yang hendak kita buat.
2. Material yang diguna pakai.
3. Buat taking-off.
4. Rate per item.

Kalau semua kat atas tu tak ader, susah lah kalau buat juga confirm kos nya lari. Kalau below 5% tu kira ok lah tu...

Projek: Cadangan membuat lampu taman dan menentukan kos untuk mass product untuk projek tu...lebih kurang mcm tu lar yang aku faham.

Material List:

1. Sheet glass - clear RM3.50/kaki
2. Sheet glass - fog RM3.80/kaki
3. Galvanished sheet steel RM5.20/kaki
4. Stainless steel post RM80.00/kaki
5. Galvanished Steel RM22.00/kaki
6. Decorative steel RM45.00/nos
7. Decorative steel stand RM250.00
8. Electric wire - 7 core RM48.00/gulung
9. Rusty Paint - 10 liter RM38.00/tin
10. Bulb - Halogen RM25.00
11. Bulb - Normal RM12.00

Harap awk dah dapat agak kos untuk projek awk tu dan kalau tak faham, sms ajer kat saya...dan kepada kawan2 yang tahu harga terkini material kat atas, tolong perbetulkan yer..!

2 comments:

Junita said...

ambo tau tuka mentol jerk!heheh...

zouls said...

dah kira orait dah tuu...kalau saya, nak tukar mentol kat bilik air pun,isteri saya yang lakukan...hehehe!

Post a Comment