SELAMAT HARI RAYA KORBAN...!

Sempena raya dah dekat nie, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Korban buat teman teman yang menjengah laman blog aku nie dengan pertanyaan "tak korban ke tahun nie?"

Pada mereka yang nak balik kampong tu, pandulah kereta atau motor tu dengan berhati hati...semuga selamat sampai ke kampong masing masing.

ambo mintok ma'ah lah pado semo saeng2 ambo, hok mano kena tu tu, maghilah ko ghumoh kawe di Ketereh...tahon nie kawe gherbe, so gien jah...

Kayuh2 Makan 'Langsat'

Pkl 8:30pm semalam ke KB Mall, bagi duit gaji ke Aida,dia nie staff aku. Budak T'gganu tapi tahun nie dia nak beraya kat rumah keluarga angkat dia kat Batu Gajah, Perak. Pastu wat windows shopping jap kat situ,kedian ke food court kraftangan. Tunggu Yie yang nak bagi duit untuk bil bil aku tu. Pukul 12 malam baru balik rumah. Janji dengan Saiful nak kayuh basikal pagi besuk.

Pukul 7:30am Saiful tak kunjung tiba, so nampaknya 'lone ranger' lah aku pagi nie. Pagi nie aku nak ke Pantai Irama, Bachok. Sampai sana, cari kedai makan,nak sarapan pagi. Aku tak sarapan lagi masa turun dari rumah tadi, cuma minum air kosong ajer segelas! Banyak kedai makan tak bukak lagi, terpaksa lah cari gerai makan kat luar. Lepas sarapan dgn nasi sebungkus dan secawan teh aku relax kat tepi pantai setengah jam. Dalam pada tu dok fikir nak balik nanti ikut route mana, nak ikut Perupok-Tawang-Kedai Lalat->Kota Bharu atau Jelawat-Bekelam-Pasir Tumbuh->Kota Bharu. Aku ambil keputusan ikut Jelawat sebab route nie aku belum pernah lalu lagi.

Dalam masa dok berkayuh, aku berseliseh dengan group roadbike dari mana ntah,tapi disebabkan kita nie satu aliran aku angkat tangan pada mereka ajer, mereka pun sama. Ada lah lebih kurang 40 orang semuanya menuju ke Bachok. Jenuh aku angkat tgn kat mereka! Sampai kat pekan Jelawat, jammed sebab hari nie ada pasar tani kat situ. Selepas melewati pekan Jelawat aku masuk cabang ke Bekelam. Singgah kat kedai,beli Livita. Pas tu sambung balik berkayuh. Sampai kat satu cabang 3, kat sini lah aku mula konpius, mana satu jalan aku nak ambik. Aku ambik jalan menuju ke Bukit Marak, aku rasa lain macam ajer jalan nie, dalam hati aku kata, aku nie dah silap jalan nie...kalau silap jalan dengan motor,aku tak kesah tapi nie dengan basikal...penat wey!

Mmg sah aku dah melencong dari route yang aku fikirkan. Depan aku nie tersergam Bukit Marak. Pergh! jauh betul aku terlencong...12km!

Bila dah jumpa dengan jalan Pauh Lima-Kota Bharu,baru lega rasa hati, tapi aku dah nak habis gas dah nie...aku kena kayuh lagi 18km lagi sebelum sampai Kota Bharu.
Macam mana aku tersesat kali nie, sedangkan aku dah acap kali ikut jalan Jelawt-Bekelam nie. Heran,heran!
aku sampai kat rumah 10:30am dan meter kat basikal aku menunjukkan jarak aku berkayuh pada hari ini termasuk dengan sesat ialah 55km... nie dah kira half marathon nie.

Sekitar 5:30pm aku bertolak balik ke kampong aku kat kg.pasir.ketereh. Jalanraya tak lah sebuk sangat mcm hari raya aidilfitri tempuhari... kat kampung aku biasaknya tidur kat rumah kakak aku walaupun rumah kedua dua abang aku berdekatan ajer dgn rumah kakak aku nie. Rumah yang kakak aku tinggal sekarang nie adalah rumah peninggalan arwah ibubapa aku jadi rasa tak balik kampung kalau bermalam kat umah abang2 aku tu...




Buat Mangsa Banjir..!

2,3 hari lepas cuaca kat negeri aku nie cerah ajer, walaupun ada hujan sekejap sekejap...alhamdulillah! keringlah juga pakaian aku...hehehe!
Pada mereka2 atau kawan2 yang tinggal kat Johor, Melaka dan mana2 negeri lah yang terlibat dengan banjir besar baru2 nie aku bersimpatilah dengan mereka semua. Banyak perkara yang perlu difikir bila banjir dah kembali pulih...mana nak fikir pasal persediaan sekolah yang rosak, rumah yang perlu dicuci dan dibaikki, raya dah dekat dan juga penggal persekolahan yang dah nak mula tak sampai seminggu lagi nie...aku yang tak kena banjir nie pun senget otak aku dok fikir dan buat mathematik pasal berbelanjaan yang perlu dikeluarkan nanti..."duit! duit! dimana kau duit" - sebaris kata dari lagu M.Nasir. Best jugak dengar lagu tu, time2 cenggini.. :-)
Pada mereka semua aku harap mereka bersabar atas apa yang menimpa. Hadapilah degan kepala yang dingin...mungkin itu cubaan dari Allah untuk menguji keimanan kita semua.
Semalam masa dok minum dgn Ku Man, aku tanya beliau pasal Istana Seri Akar yang lenyap dari bumi Kelantan tu...dia kata benda tu sudah dalam perhatian Jabatan Warisan Negara. Tapak nya sudah dikenal pasti tapi untuk pengesahan kena buat kerja2 arkeologi kat tapak tu..cuma satu sahaja masalah sekarang yaitu tapak tu sekarang hak milik anak cucu Tengku Akar yaitu Tengku Ahmad Rithauden (bekas menteri). Sekarang tengah berunding pasal harga untuk tapak tanah tersebut...kalau semuanya selesai, kerja2 arkeologi akan dilakukan pada tahun hadapan.
Aku sekarang nie banyak involve kerja2 mengenal pasti dan mengembalikan bahan2 sejarah negeri Kelantan yang telah hilang ataupun yang perlu dibaik pulih. Ditambah lagi sekarang nie aku jumpa seorang yang memang minat habis pasal peninggalan sejarah Kelantan. Kau orang semua boleh klik sini untuk ke fotopages beliau.
nota: 2,3 hari nie jugak, internet pun jadi lembap selembab lembabnya...tension betul aku! nak masuk setengah2 laman web pun tak dapat. Nie lah dia, kalau ada monopoli...kita cakap apapun dia orang buat lembu kenyang ajer...

Semalam cuaca cerah hingga ke petang...aku balik awal sikit ari nie. Pukul 5pm dah terpacak kat rumah. Hari nie dah janji dengan saiful nak kayuh basikal. Aku suruh dia tunggu kat bulatan kg Cempaka. Ari nie nak pergi berkayuh kat taman perbandaran Tengku Anis. Petang2 cengini mmg ramai orang yang bereakrasi kat situ. Singgah kat situ kejap. Ajak Saiful pergi PCB tapi tak dapat lar...ada certain part tu jalan dinaikki air,patah balik ke jalan Peng. Chepa. Singgah kat Along Cafe, pekena roti bakar sama carot juice...aarrgghhhh! best betol. Kedian kami berpecah balik kerumah masing2...
Malam nya pulak aku turun lepak kat gerai era dok borak2 dengan pakcik jaga SKMK. Saiful datang bagi chek utk diberi kepada LYK. Dia ajak aku pergi pasar borong Wakaf Che Yeh,tapi aku malas nak pergi. Pakai kain pelikat.
Naik kat rumah online jap, jenguk2 blog member2 kita dan update fotopages aku...

Pra tengkujuh

Semalam, kat sini hujan masih belum berhenti lagi...dari pagi sampailah ke malam. Bila dah hujan begini, segala xtvt luar aku terbantut yang tak terbantut xtvt lepak kat kedai kopi Abg. Din. Bila hujan2 begini korum pun full, dia orang pun tak dapat nak kemana mana lagi...makan minum tanggung sendirik...pok amai amai, belalang kupu kupu, tepuk biar ramai, bayar suku suku...hehe!

Cuaca pagi ni napak cerah sedikit, matahari bersinar, maybe nak beri peluang kat suri suri rumah kita jemur kain... petang nanti tak tahu lah lagi!

11 Formula Mencapai Apa Sahaja Matlamat Anda!

Kat sini aku nak kongsi tip yang aku terima dari newsletter Irfan Khairi untuk di kongsi bersama...

1: KEINGINAN

Pertama sekali di dalam formula kejayaan adalah keinginan. Untuk mencapai apa jua matlamat yang anda impikan, anda perlu mempunyai keinginan untuk mencapai matlamat tersebut. Lagi mendalam keinginan anda, lagi mudah untuk anda mencapai matlamat tersebut.

Keinginan seumpama api yang membakar. Lagi besar api tersebut, lagi hangat ia akan membakar keinginan jiwa anda dalam mencapai apa jua cita-cita yang anda letakkan untuk diri anda sendiri.

Punca utama seseorang itu tidak dapat mencapai matlamatnya adalah takut kepada kegagalan. Sekiranya anda takut kepada kegagalan, maka, anda tidak akan mengambil langkah pertama untuk mencapai apa jua matlamat. Keinginan akan membawa anda untuk mengambil langkah pertama tersebut.

Tanpa keinginan, matlamat tidak akan tercapai.

2: KEYAKINAN

Lagu yang sering bermain di kepala saya sejak dulu sehingga kini "Jika kau fikirkan kau boleh, kau boleh melakukan. Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu"

Lagu yang popular pada 80-an. Ya, bunyi nya amat cliché, tetapi lagu yang simple ini mengandungi mesej yang amat besar!

Dalam usaha untuk mencapai apa jua cita-cita anda, anda perlu mempunyai keyakinan di dalam hati bahawa cita-cita tersebut akan dicapai! Dengan keyakinan yang tinggi, ia akan menjadi penggerak kepada anda untuk tidak menoleh kebelakang lagi.

Keyakinan bukan bermaksud untuk menjadi bongkak dan taksub... anda tidak perlu meyakinkan orang ramai. Anda hanya perlu meyakinkan diri anda sendiri sahaja. Usah risau dalam meyakinkan orang ramai... anda perlu tunjuk bahawa cita-cita anda tercapai- itu sahaja yang akan meyakinkan orang ramai.

Dalam menetapkan matlamat anda, anda perlu realistik. Matlamat yang realistik akan membantu dan motivasikan anda untuk memberi keyakinan. Sebagai contoh, matlamat untuk mendapat kenaikan gaji 2 kali ganda dalam masa setahun mungkin tidak realistik. Tetapi,matlamat untuk menaikkan gaji anda sebanyak 20% dalam masa setahun adalah lebih realistik!

Matlamat yang tidak realistik hanya akan melemahkan motivasi diri anda apabila ianya tidak tercapai.

3: TULISKAN MATLAMAT ANDA

Ini AMAT penting. Di dunia, hanya 2% daripada golongan dewasa yang menulis matlamat mereka tersendiri. Baki 98% yang lain mungkin tidak mempunyai matlamat hidup, ataupun, sekiranya ada, tidak menulisnya.

Menulis matlamat anda adalah seperti anda membuat perjanjian dengan diri anda sendiri. Matlamat tersebut akan tersemat di fikiran anda dan sentiasa mengingati anda secara sedar, ataupun separa-sedar untuk anda mencapaikannya

Matlamat yang tidak tertulis adalah seumpama angan-angan sahaja. Apabila anda menulis matlamat anda, ia menjadi sesuatu yang nyata- boleh di sentuh. Anda telah membawa matlamat di imaginasi kepada bentuk yang anda dapat mengenggamkannya!

4: SENARAIKAN KEBAIKAN YANG AKAN DIKECAPI

Apa yang anda akan dapat sekiranya matlamat anda tercapai? Senaraikan segala-galanya (sekali lagi,perlu tulis!). Lagi panjang senarai anda, lagi bagus. Ini adalah kerana anda menyenaraikan motivasi-motivasi yang akan mebakar semangat anda untuk terus berusaha dan mencapai kebaikan tersebut.

Manusia adalah insan yang beremosi. Dengan memikirkan kebaikan yang anda akan kecapi, ia akan memandukan anda ke arah mencapai matlamat tersebut. Berikan sebab-sebab mengapa anda mahukan matlamat anda tercapai, apakah pulangan yang anda akan terima, serta bagaimanakah tahap kepuasan anda sekiranya matlamat itu tercapai- ini akan menyemarakkan lagi semangat anda untuk mencapaikannya.

5: DI MANA ANDA KINI

Di mana anda berada ketika ini? (bukan di depan PC!). Pada ketika ini, apakah keadaan anda. Anda perlu ketahui di mana anda berada kini untuk mencapai matlamat yang anda telah tetapkan.

Pastikan anda ketahui di mana anda berada kini oleh kerana itu adalah titik permulaan perjalanan anda. Lebih jelas anda dapat fahami keadaan anda kini, lebih jelas anda dapat melihat jalan ke arah pencapaian matlamat.

Sebagai contoh, sekiranya anda inginkan bebas kewangan, duduk dan ambil masa untuk melihat keadaan kewangan anda kini secara jujur. Sekiranya matlamat anda adalah untuk menurunkan berat badan, anda perlu ketahui berat badan anda kini sebagai titik permulaan.

6: TETAPKAN DEADLINE

Matlamat tanpa deadline adalah tidak lengkap. Apa jua matlamat yang ditetapkan, tetapkan sama deadline untuk mencapainya. Bila kah deadline yang terbaik? 6 bulan? 1 tahun? 3 tahun? 5 tahun? Atau 10 tahun?

Kebanyakan orang tidak mempunyai deadline untuk menetapkan matlamat oleh kerana takut, matlamat tersebut tidak dapat tercapai sebelum deadline! Sekiranya tidak tercapai, ia akan mengurangkan motivasi sendiri... oleh itu, mereka biarkan tarikh untuk mencapai matlamat tersebut terbuka- bila-bila masa sahaja!

Itu adalah pemikiran yang salah. Dengan menetapkan deadline untuk matlamat anda, anda memberi satu sasaran yang jitu. Apa akan terjadi sekiranya anda tidak berjaya mencapai matlamat sebelum tarikh deadline? Senang sahaja... berikan satu tarikh deadline yang baru! Ia hanya akan mengajar anda untuk lebih berusaha dan lebih realistik dalam mencapai matlamat.

7: KETAHUI RINTANGAN

Dalam mencapai apa jua yang berbaloi, sudah pasti akan terdapat rintangan di hadapan anda. Lagi besar matlamat anda, lagi besar rintangan yang anda perlu lalui. Ketahui rintangan-rintangan tersebut dan pelajari cara untuk menempuhinya terlebih dahulu.

Anggap usaha anda dalam mencapai matlamat adalah satu perjalanan mencari ilmu. Setiap rintangan yang anda temui walaupun sekecil manapun akan memperbaiki diri anda untuk rintangan-rintangan yang lebih besar di masa hadapan. Ini menjelaskan bahawa, mereka yang berjaya didunia adalah tergolong daripada mereka yang berpengalaman menghadapi rintangan-rintangan tersebut.

Kejayaan yang cemerlang akan hadir apabila anda berjaya menguasai segala rintangan. Oleh itu, lakukan perancangan terlebih dahulu. Senaraikan apakah rintangan-rintangan yang akan muncul.

8: ILMU TAMBAHAN

Ketahui Ilmu tambahan yang perlu anda lengkapkan pada diri anda untuk mencapai cita-cita tersebut. Manusia diberi anugerah akal fikiran yang merupakan anugerah yang paling istemewa sekali.

Bina satu senarai- apakah ilmu tambahan yang anda perlu ketahui untuk mencapai matlamat anda? Apakah kebolehan tambahan yang anda perlukan? Apakah pengalaman yang anda perlukan? Bolehkah anda mendapat bantuan orang lain sekiranya anda tidak mempunyai sesuatu kebolehan itu? Apakah maklumat yang paling penting atau kebolehan yang paling penting untuk andapunyai dalam mencapai matlamat anda?

Tanggungjawab anda adalah untuk mempelajari apa jua yang anda perlu tahu dalam mencapai matlamat anda.

9: PERANCANGAN

Kata pakar motivasi "Gagal untuk merancang adalah merancang untuk gagal" Jangan biarkan nasib menentukan arah tuju anda. Buat perancangan yang rapi- seperti kontraktor memerlukan plan untuk membina bangunan yang gagah berdiri. Anda juga perlu plan untuk mencapai menara gading.

Rancang langkah-langkah anda dengan terperinci- dalam masa 1 bulan, apa yang anda perlu buat? Sekiranya ia tidak menjadi, apakah alternatif yang lain?

Hukum alam mengatakan, apa yang anda beri dan taburkan, ianya akan menjadi hasil. Sekiranya anda merancang untuk taburkan sedikit usaha, maka, sedikitlah pulangan anda. Sekiranya anda merancang untuk menaburkan bergunung-gunung usaha, maka, hebatlah pulangan yang anda akan terima.

10: BINA GAMBARAN

"A picture paints a thousand words". Beri gambaran yang jelas di fikiran anda bahawa matlamat anda telah tercapai. Gambarkan diri anda 1 tahun dari sekarang. Atau, 10 tahun dari sekarang.

Dengan berimiginasi gambaran anda berjaya di masa hadapan, ia juga akan membakar semangat anda untuk mencapai gambaran tersebut. Fikiran manusia dipenuhi dengan gambaran-gambaran dan bukannya perkataan. Penuhi fikiran anda dengan gambaran kejayaan anda di masa hadapan.

Berhati-hati, terlalu banyak mimpi di siang hari tanpa usaha dan perancangan, anda tidak jauh berbeza dengan angan-angan Mat Jenin!

11: JANJI PADA DIRI SENDIRI...

Janji pada diri anda sendiri, tidak kira apa rintangan yang akan datang. Tidak kira apa jua kegagalan yang anda hadapi, jangan- JANGAN- JANGAN sekali-kali putus asa! Sekrianya anda terjumpa dengan sahabat karib kejayaan, iaitu kegagalan- usah risau. Kejayaan adalah perintis untuk mencapai apa jua kejayaan- oleh sebab itulah saya gelarkannya sahabat karib.

Amat jarang sekali sesuatu kejayaan di capai tanpa kegagalan. Lagi banyak kegagalan anda temui, ianya bermaksud lagi hampir kejayaan kepada anda. Jangan putus asa oleh kerana kejayaan mungkin sedang menunggu disebalik kegagalan itu.

Berita baiknya adalah, menempuhi kegagalan adalah menambahkan pengalaman sendiri. Lebih banyak kegagalan yang anda jumpai, maka, lebih banyak anda dapat pelajari. Anda akan mempelajari lebih banyak dari sesuatu kegagalan. Sekiranya anda menjumpai kegagalan, ubah cara anda- jangan pula ikut cara yang sama oleh kerana cara yang sama akan membawa kegagalan seterusnya!

Last but not the least, banyak-banyak berdoa agar usaha dan matlamat anda tercapai dan diberkati. Usaha tanpa doa, segala yang dilakukan tidak diberkati. Doa tanpa usaha pula, segalanya tidak akan menjadi.

Kesemua formula kejayaan ini perlu di implementasikan setiap satu. Ini adalah "blue print" orang-orang yang berjaya di dunia. Setiap kali anda mempunyai matlamat baru, rujuk lah kembali formula ini untuk memastikan matlamat anda tercapai. Implimentasikannya kepada matlamat anda, dan saya yakin anda juga akan mencapai kejayaan dalam apa jua bidang!

Selamat menyambut tahun baru 2007!

Masih Letih


Sejak balik dari kursus kat Penang tempuhari, aku masih lagi terasa letih. Hari nie, pukul 11am baru aku masuk pejabat itu pun Yie dari pejabat kesihatan Kota Bharu call aku supaya buat voucher dan t/tangan indent projek kerja2 menyelenggara landskap kat pejabat dia.
Cuaca kat sini berangin dan di ikuti oleh hujan lebat sekali sekala. Musim tengkujuh dah sampai. Sekarang negeri Johor dan Melaka sedang mengalami banjir. Tak lama lagi, sampai lah kat tempat aku tu...

Penang...Here I Come! - Full Version

Jumaat - 15/12/06
----------------------
Morning2 lagi aku dah kayuh basikal aku tu menuju ke Pantai Sabak. Buat 1 pusingan kat situ terus ke Pantai Senok melalui jln tepi pantai. Kat sini ramai kaki pancing dah tercongok kat atas benteng batu kat situ. Aku rehat dlm 10 minit kat sini.

Dlm perjalanan pulang aku terserempak dgn Saiful kat traffic light JPJ. "Kata tak nak gateh ari nie?" Aku sengih ajer kat dia dan minta dia tunggu aku kat kedai makan Tok Wan di Demit.

Yusrie akan dtg jemput aku lepas solat Jumaat nanti, pukul 2pm katanya. Pukul 4pm baru sampai...janji melayu lah katakan! kalau bertolak masa nie, around pukul 9pm sampailah aku kat Penang, itu pun kalau tak ader aral yang melintang. Aku jadi penunjuk arah walaupun aku sendiri pun blank pasal jln nak dilalui nanti...hentam ajer lah labuuuu!

Niat hati nak lintas by bridge tapi aku silap jalan, bila dah masuk Butterworth kena ambik feri! aku mana tahu pasal tu...nie kali ke-3 aku dtg ke Penang, last aku datang tahun 1989 seingat aku...lama betul aku tak datang sini walaupun kakak ipar aku ada kat sini.

Lepas check-in dan mandi,aku dan Yusrie turun kat lobi. 2 orang member dia dah tercongok tunggu kat situ. Aku tak kenal member dia nie. Cakap nya bunyi mcm org Negeri Sembilan. Kami semua ke Padang Kota Lama yang tersohor tuu...pergi makan. OTW balik singgah kat E & O hotel, ambik Dr. Asyaari. Dia nie lecture kat UKM dalam bidang arkeologi dan salah seorang comitee dalam kursus yang akan dianjurkan besuk. Balik hotel. Aku terus naik ke bilik. Letih dan mengantuk. Dia orang semua masuk karaoke. Kalau aku ikut dia, entah pukul berapa dia orang akan balik ke bilik...besuk kena bangun awal, pukul 8 pagi dah start program.

Aku yang sentiasa coool..!
Sabtu - 16/12/06
------------------

Program: KURSUS KONSERVASI MONUMEN & TAPAK TANAH BERSEJARAH.
Anjuran Bersama: Jabatan Warisan Negara dan Fakulti Alam Bina, Universiti Malaya.
Tempat: Dewan Arshak, E & O Hotel, Pulau Pinang.

Selepas daftar dan kehadiran tetamu majlis perasmian pun bermula dengan kata kata aluan dari Dato' Prof. Siti Zuraina Abd. Majid yaitu Pesuruhjaya Warisan, Jabatan Warisan Negara. Selepas majlis perasmian kami semua bergambar ramai ramai dan rehat kejap sambil makan2.

Pukul 10am acara kursus pun bermula. Para penceramah yang pakar dalam bidang masing2 pun mula membentangkan kertas. Semuanya ada 5 kertas kerja dibentangkan pada hari ini yaitu:

1. Kepentingan dan Keaslian Dalam Kerja Konservasi oleh Prof. Madya Dr. Yahya Ahmad - Timb. Dekan Fakulti Alam Bina, Universiti Malaya.

2. Konservasi Pengenalan dan Garis Panduan terhadap Kerja2 Pemuliharaan Warisan oleh En. Kamarul A. Kasim - Pengarah Jabatan Warisan Negara.

3. Penyelidikan Arkeologi Dalam Kerja2 Konservasi Bangunan oleh Prof. Dato' Nik Hasan Nik Abd. Rahman - Pensyarah UKM merangkap Fellow Kanan di ATMA.

4. Mondukomentasikan Kerja2 Konservasi oleh Prof. Madya Dr. A Ghaffar Ahmad - Pensyarah USM, Pulau Pinang.

5. Mengenal Pasti Keaslian Rekabentuk Bangunan Warisan I dan II oleh En. Paiman Keromo - Tim. Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia.

Menarik sekali dan banyak jugak ilmu2 baru yang aku belajar hasil kertas kerja yang di bentangkan tu walaupun naik semak kepala aku dok mendengar nya..!

Sebelum bersurai pada petang tu, ada sedikit taklimat yang diberikan oleh Ar. Nik Rahiman untuk lawatan ketapak projek kat Suffolk House dan Bangunan Mahkmah Tinggi Penang pada pagi besok.

Pada sebelah malam, Wan (my wife nephew) datang jemput aku kat hotel untuk dibawa aku pergi bersiar siar...mula2 pergi makan kat Padang Kota Lama, selepas itu ke tapak pesta di Sg. Nibong. Hujan renyai2 mula turun, aku belah dari situ. Wan bawa aku pergi minum kat Bayan Lepas depan kilang Seagate. Aku pilih gerai yang mengadap laut. Tak nampak apa2 pun... Dalam perjalanan pulang ke hotel, Paijal (sepupu my wife) sms kat aku, dia tunggu aku kat kedai mamak berhampiran dengan hotel aku tinggal. Dia kerja kat Butterworth. Dia datang dengan member nya. Borak2 dengan dia sampai pukul 12.30am. Mata aku pun dah tak boleh nak celik lagi rasanya...mengantuk sesangat!

Ahad - 17/12/06
-----------------
Berkumpul kat lobi hotel tunggu bas. Pagi nie kesemua peserta akan dibawa meninjau ke tapak projek yang sedang dibuat proses baik pulih. Mula2 kami semua dibawa ke Suffolk House. Ianya terletak kat Ayer Hitam. Rumah ini di percayai dibina dlm tahun 1790 oleh Captain Francis Light (born at Suffolk,England 1740 and died Penang,1794) Pada awalnya dijadikan kediaman rasmi gabenor. Rekabentuk Anglo-Indian architecture. Kerja kerja restoration di buat oleh NajCom Sdn. Bhd. Prof. Madya Dr. A Ghafar Ahmad sebagai konservator. Direkabentuk kembali oleh Mr. Lawrence Loh dari Lawrence Loh Arkitek Sdn. Bhd.

Ar. Lawrence Loh sedang memberi penerangan.
Pukul 11am kami meninggalkan tapak rumah tersebut menuju ke destinasi ke 2 kami yaitu bangunan Mahkamah Tinggi, Pulau Pinang. Sesampai kami disana kami telah dibawa ke pejabat tapak projek untuk majlis taklimat oleh Dato' Najmudin pengerusi NajCom Sdn.Bhd. dan juga jamuan ringan kat situ sebelum kami dibawa meninjau disekitar bangunan tersebut.

Dato' Najmudin (baju biru) sedang memberi penerangan.

Hampir sejam kami ka situ...badan pun dah rasa letih dan tekak pun haus...cuaca kat sini panas betul lar...mungkin kat tepi laut kot! aarrrrghhh! lega betul rasanya bila duduk dalam bas, aircond pulak tu...12:30pm kita orang semua balik ke E & O hotel untuk makan tengahari. Makanan kat sini mmg best betul rasanya tambah lagi sedang lapar mencanak nie...kena pulak makan sambil mengadap view laut...seronok abissss! Lepas makan, aku balik hotel jap untuk mandi dan solat. Nasib baik jarak hotel tempat aku peserta menginap dengan hotel tempat kursus dekat aje...jalan kaki 10 minit ajer!

Pada sebelah petang plak, para peserta kursus dipecahkan kepada beberapa kumpulan dan dipimpin oleh para penceramah. Aku dalam kumpulan 5. Ada 13 orang ahli semuanya dan di pimpin oleh Prof. Madya Dr. Yahya Ahmad. Setiap kumpulan diberi tugasan. Kumpulan aku dikehendakki membentangkan proses kerja dan kaedah yang digunakan untuk kerja2 membaikpulih ukiran dan hiasan yang terdapat pada bangunan kajian. Besuk sebelum majlis penyampaian sijil kami dikehendaki membentangkan tugasan yang diberi di hadapan para penceramah untuk dikomen dan dibincangkan bersama.

Sedang menyiapkan tugasan yang di beri
Pukul 6:30pm aku balik ke hotel, lepas simpan barang2 kursus, aku keluar balik. Aku nak beli something untuk dibawa pulang nanti...kalau kat Penang nie, kalau tak bawa balik buah pala orang kata tak sah datang kat Penang, tapi sebelum tu aku merayau kejap kat Perangin Mall. Aku tak beli apa2 pun kat situ...just round round cari sesat! nasib baik aku jumpa jalan aku masuk tadi, kalau tak ada lah umat yang datang jemput aku kat situ nanti...hehehe! lain kali jgn jalan sorang sorang! OTW ballik aku singgah beli sekilo dua buah pala sebagai buah tangan bila balik nanti. Lepas tu aku singgah kat kedai Kayu Nasi Kandar. Pekena nasi kandar dulu..!
Malam tu aku tak kemana mana, just lepak kat bilik dok layan tv ajer kedian zzzZZZzzz....

Isnin - 18/12/06
-------------------

Sedang bersiap siap nak ke dewan 'kuliah'

Hari terakhir kami semua kat sini...pada sebelah pagi kita orang semua mendengar dan berkongsi pengalaman dalam kerja2 konservasi mereka di sekitar Penang dan juga Kuala Lumpur dari Mr. Tan Yeow Wooi dan Ar. Tuan Haji Hajeedar.

Hari nie cuma ada satu sahaja kertas kerja yang dibentangkan yaitu:
"Konservasi Rumah Tradisional Melayu" yang disampaikan oleh Prof. Madya Puan Seri Nila Inangada. Beliau berasal dari Acheh tapi dah lama menetap kat Malaysia nie dan isteri kepada salah seorang bekas menteri kabinet kita.

Pada sebelah petang acara pembentangan tugasan dari setiap kumpulan di hadapan penceramah. Setiap kumpulan diberi masa 10 minit dan 5 minit untuk soal jawab.

Acara penutupan kursus dan penyampaian sijil di lakukan oleh Prof. Madya Dr. Yahaya Ahmad. Selepas semuanya selesai, kita orang semua bersalam salaman diantara satu sama lain dan minta maaf, sedih gak rasa hati time nie..maklumlah selama 3 hari kami semua dok bersama dalam satu dewan, makan dan melawat pun bersama sama. Tak tahu bila kami akan bersua kembali.

Pukul 6:30pm aku balik ke hotel untuk check-out. Ingat hati masa balik nanti nak balik melalui jambatan tapi bimbang gak dalam hati takut ada kesesakan kat atas jambatan so aku pilih naik feri ajer lah..kenderaan tak berapa banyak dok beratur nak naik feri tapi 1/2 jam juga baru boleh naik.

Singgah makan kejap kat kedai makan yang berhampiran dengan bulatan di Bukit Mertajam. Sampai kat Gerik pukul 10 malam. Berehat kejap kat sebuah kedai makan diatas puncak tertinggi lebuhraya Timur Barat. Sejuk betul kat sini lebih2 lagi malam tu hujan. Dalam perjalanan aku lihat ada satu kemalangan kereta yang terbabas masuk longkang, mungkin pemandunya mengantuk. Kat lebuhraya nie, kita boleh nak berhenti kat tempat tak tentu pasal, takut nanti terkena laluan gajah melintas!
Pukul 2 pagi sampai kat rumah...alhamdulillah! perjalanan pergi balik aku selamat.

Aku Rehat 3 Hari


Pada waktu nie, nak mandi pagi mmg tak best betul sebab air nya mmg sejuk betul macam mandi dengan air batu plak rasanya. Kalau aku tak mandi nanti ko orang semua akan cop aku nie spisis kambing plak! Kau orang semua tahu...kambing aku suka sangat main air...apa lagi kalau waktu hujan, siap main hujan lagik tu!

Semalam pada sebelah pagi aku mmg sebuk betul, nak sarapan pun dah tak sempat kerana terpaksa menyediakan drawing gateway untuk sempadan negeri Kelantan. Rekabentuknya aku buat seperti pintu sebuah kota dan rekabentuk pintunya macam pintu kat Istana Balai Besar gitu...

Bila semuanya dah selesai, barulah aku pergi sarapan dgn member aku kat kedai depan Jabatan Kastam,Wisma Yakin. Balik kat opis, org UPEN dtg ambil drawing aku tu beserta dengan sebutharga nya sekali.

Cuaca pd ptg plak aku nenguk ok ajer...apa lagi,berbasikal lah aku. Aku lalu jalan Salor-Wakaf Che Yeh-Pusat Bandar-balik...22.87 km ajer!

Pkl 12am, perut aku terasa lapar plak, pergi pekena air dan sebijik burger kat gerai Era sambil dok layan movie kat chanel 42 sampailah pukul 2 pagi...

Aku tak ader 2,3 hari lepas nie sebab aku pergi kursus kat P.Pinang. Kursus Konservasi Bangunan Heritage anjuran Jabatan Warisan Negara. Aku sebenarnya malas nak pergi tapi dah ada orang nak sponsor...aku pergi ajelah dengan rasa malas2 rajin...hehehe!
Dalam pada tu, oleh lah aku makan angin sikit...dah lama benar aku dok bertapa kat negeri aku nie. Orang kata sambil menyelam, minum air ...jumpa lagi!

NOLONG KAWAN


Entry nie untuk Areena:

Saya dan baca apa yang terpapar kat blog awk tu pasal nak design phone booth. Sebelum nak design sesuatu kita kena tahu apa konsep yang hendak kita buat. Ianya seumpama satu guide untuk kita agar tidak lari dari apa yang hendak kita buat...itu kena ingat. Dalam hal nie, mereka mahu kita design satu reka bentuk ERGONOMICS...so kat sini kita kena faham lah apa itu ergonomics design. Kat bawah nie saya bagi panduan sikit apa itu ergonomic design dan criteria yang perlu diambil kira dalan nak design phone booth awk tu...minta maaf lah saya tak sempat nak terjemah ke BM.

"The design of this took into account many aspects of ergonomics. Body dimensions, reach capabilities, and other anthropometric data---> boleh didapati kat mana mana buku design) was researched, evaluated, and included in the layout of the phone controls. The measurements were also included in the workspace, seating, and computer screen location heights. The grouping of all the money input/outputs, credit/calling card slots and the 29.5 inch height of the desk are results derived from this data. The overall configuration of the booth and its contents will accomodate almost 95% of the potential user population. The remaining 5% represent extreme physical characteristics such as body height, and sitting leg length. While it may be slightly difficult for these extreme cases to use the booth, it can still be done with minimal discomfort. The end result of this research was a basic understanding of the human body, its capabilities and limits, physical characteristics, and other related functions." - Clark, T.S. and Corlett-The Ergomonics of Workspace and Machines: A Design Manual

Sekarang saya harap awk dah clear dengan apa yang awk mahu tu. Saya rasa awk patut guna medium fiber glass sebab benda nie senang hendak dibentuk,kalis cuaca dan rengan. Design nya pulak...insyaallah kalu saya berkesempatan saya akan email kat awk nanti...tapi jgn berharap sangat yer!

Aku


Kehidupan ini seumpama ombak di lautan, ada ketika ia bergelora,ada ketika ia tenang,ada ketika ia beralun sahaja. Kehidupan dan 'pergerakan' tak kan dapat dipisahkan. Begitulah kehidupan aku juga...ada masa aku bercakap banyak, ada masa aku hanya diam,ada masa aku perlu bersendirian.

Apabila hidup ini diasak dengan masalah yang bertubi tubi dari kesemua arah, aku rasa aku kehilangan keceriaan yang datangnya bersilih ganti dengan kedukaan...tapi setiap masalah itu ada penyelesaian! right? pada masa nie aku sedang mencari penyelesaian tu...

Aku akan cuba sedaya upaya aku untuk mencoret stiap detik kehidupan aku di sini.
Aku pergi kat LYK,suruh dia buat quotation price untuk buat kandang lembu kat P.Puteh. Selepas itu aku sarapan kat kedai Berek 12, niat hati nak jumpa dengan Zul, tapi dia tak ada kat pjbt plak. Aku balik opis, siapkan kerja2 aku tu. Kat luar hujan turun dengan lebat nya...nak banjir dah kot! Pkl 12pm lebih aku turun makan nasi ayam kat bawah, sambil layan film hindi.Best gak aku tenguk story dia kali nie, kena plak hero nya Ajay Devgan dgn Madhuri Dixit...kalau kat rumah,confirm aku layan film nie sampai abissss....

Hujan tak juga henti2, membawa ke petang. Sejuk. So, boleh lah aku dok memerap kat pejabat ajer...sampai lah aku balik pkl 5.30pm. Saiful ajak kayuh basikal ari nie,tapi aku reject...jalan basah! Ptg Jumaat lepas pun aku tak gateh basikal aku tu, walaupun kita orang dah pakat dgn beberapa geng Din Demit nak pergi ke pantai PCB. Tak jadi jugak sebab hujan turun pada sebelah petang nya...kecewa betul rasanya.

Malam nya pulak, aku tak kemana mana...makan,nonton tv, online jap...pastu ZZzzzZZZz!

Serabut Weh!


Sehari dua nie,aku terlalu sibuk.Dah 2,3 hari aku tak masuk opeh,kalau masuk pun kejap ajer...tak sampai 1/2 jam!

Hingga ke hari ini,aku belum berkesempatan nak ke bank, jelaskan installment kereta aku tu...nampak gaya bulan nie,sampai lagi lar kat aku surat warning dari bank..!

Fikiran aku pun sekarang nie, tengah berserabut macam tali pancing terkeluar dari spool nya...banyak benda nak kena fikir nie..! nak marah orang dan juga dimarahi orang..!

Aku chow dulu...solat jumaat!

Pada Sesiapa Berkenaan Sahaja...

entry aku nie khas untuk menolong salah seorang rakan blogger kita. Dia nie sedang belajar kat salah satu IPTA kat Malaysia nih. Ambil course architectural and environmental design. Dia minta tolong kat aku macamana nak buat quotation price untuk projek yang dia sedang buat sekarang...

Syarat untuk quotation:
1. Projek yang hendak kita buat.
2. Material yang diguna pakai.
3. Buat taking-off.
4. Rate per item.

Kalau semua kat atas tu tak ader, susah lah kalau buat juga confirm kos nya lari. Kalau below 5% tu kira ok lah tu...

Projek: Cadangan membuat lampu taman dan menentukan kos untuk mass product untuk projek tu...lebih kurang mcm tu lar yang aku faham.

Material List:

1. Sheet glass - clear RM3.50/kaki
2. Sheet glass - fog RM3.80/kaki
3. Galvanished sheet steel RM5.20/kaki
4. Stainless steel post RM80.00/kaki
5. Galvanished Steel RM22.00/kaki
6. Decorative steel RM45.00/nos
7. Decorative steel stand RM250.00
8. Electric wire - 7 core RM48.00/gulung
9. Rusty Paint - 10 liter RM38.00/tin
10. Bulb - Halogen RM25.00
11. Bulb - Normal RM12.00

Harap awk dah dapat agak kos untuk projek awk tu dan kalau tak faham, sms ajer kat saya...dan kepada kawan2 yang tahu harga terkini material kat atas, tolong perbetulkan yer..!
Pagi nie aku terus ajer ke pejabat Lah CD, aku nak print drawing kat pjbt. dia tapi hampeh betul aku rasa, mesin plotter dia rosak. Jam dah nak hampir pkl 10am. Aku terpaksa print kat tempat lain lah plak...kalau tahu mcm nie, aku terus ajer kat tempat tu...tak lah membuang masa aku dok layan plotter yang rosak tu...
Bila semuanya selesai, aku pun turun kat bawah, sarapan pagi. Aku ajak sekali...Aida,Ain,Ayu dan seorang lagi aku tak tahu nama walaupun sentiasa bertegur sapa...hehehe. Sedang enak dok makan, Man Bomba (sebab dia kerja kat Bomba) datang bawa resit tukar lot tanah yang aku minta. Aku ajak dia makan sekali...4 dara pingitan minta diri dulu, tinggal lah aku dengan Man Bomba ajer...dok borak dengan dia, dekat pukul 12pm aku pun naik kat pejabat aku.
Saiful datang ambil aku, pergi ke Istana Tengku Mahkota kat Kubang Kerian tu...nak kena arrange orang dari Procomp. Tuanku mahu install cctv kat 2 blok garaj kereta dia dan kat lain2 tempat. Tak lama kedian Mr. Steven datang, aku dan saiful tunjuk kat dia tempat2 yang patut dipasang cctv tu. Lepas tu aku pun belah, pergi ke Kiosk Projek diRaja kat Wakaf Che Yeh tu...hari nie dia orang nak masukkan barang barang hasil kerja ahli2 pDRK....aku dok situ setengah jam.
Aku berehat kejap, minum air segelas dua kat gerai disitu, kedian bertolak ke Pejabat Marin di Tumpat. Aku kena ambil ukuran tempat parking bot Tuanku. Dia nak tukar atap baru dan juga tong pelampung yang telah bocor tu. Dalam dok buat kerja kat situ, aku ajak saiful menyeberang pergi pekan Tak Bai. Kat sini byk pengkalan haram, walaupun dekat ajer dengan pejabat Polis Marin...dia orang menyeberang buat selamba derk ajer...! tu yang aku geram nak menyeberang gak nie. Lepas parking kereta, aku pun menyeberang secara haram masuk ke pekan Tak Bai. Tanbang dia RM1 sorang. Samapai kat pekan Tak Bai, byk sekali mat2 yang bawa motor penumpang nie datang mengeneng kat aku nie, dok tanya nak pergi mana. Aku tanya dia orang, ada tak sekitar nie kedai yang menjual peralatan sukan, dia orang kata ada. Aku dan saiful naik motor dia. Kat sini tak menjadi kesakahan nak naik sorang ke, dua ke...asal muat ajer...dan kat sini juga tak perlu nak pakai topi keledar. Setiap simpang walaupun ada traffic light, dia orang pakai redah ajer...bila sampai, kena RM5 untuk 2 orang. Aku rasa mamat nie tipu aku nie, sebab aku tenguk dekat ajer kedai tu dengan tempat yang aku naik tadi, cuma dia bawa rounnd ikut jalan jauh ajer...barangkali dia orang nie xpert dah tenguk tingkah laku kita...dia nie orang dah biasa datang atau pun tak.
Aku round2 dengan saiful kat pasar dia, pakaian ajer yang banyak. Aku beli seluar sehelai utk dipakai masa mnegayuh basikal. Saiful plak beli baju untuk anak2 dia. Lepas tu kami lepak jap menghilang kan dahaga kat kedai kopi. Dok dalam setengah jam, aku pun menyeberang balik.
Kat pengkalan haram nie, mmg ada orang2 upp dan polis mari tapi dia buat tak kesah kalau kita nak pergi sebelah sana cuma jangan bawa masuk beras dan kalau nak beli barang2 punjgn lah banyak sangat sekadar keperluan ajer. Kalau tak dia orang akan tanya dan tahan kita.
Aku cakap lah, kalau nak shopping baik pergi ke pekan Golok kat Rantau Panjang. Kat sini tak banyak kedai jadi pilihan pun tak banyak...kalau kat pekan Golok...macam macam ada!
Petang aku dan saiful buat projek kayuh aku tu lar...sampai kat Pasir Tumbuh aku lepak dgn dia kat warong. Minum air carrot susu. Minuman kegemaran aku nih... hari nie kami berkayuh dekat ajer, tak sampai 20km. Lagipun masa nak mula tadi, jam dah 6 lebih.
Malam nya pula suhaimi call aku. Dia ada kat gerai baru di kawasan kediaman aku nih. Dok borak2 pasal tanah yang dia nak jual tu...tak lama pas tu Niezam, Nasir (adik ipar suhaimi) dan sorang lagi aku tak kenal walaupun dia tinggal sama kawasan dengan aku. Lama gak kami dok layan bual masing2...bila aku naik rumah jam dah menunjukkan angka 1am...!
Aku update blog aku kali ini,awl sikit (ko org nebgok lar...pkl brp) kalau aku nak update pagi esok, mesti tak sempat punya...besuk pagi aku kena masuk awl, sebab pukul 8.30am aku kena bagi drawing gateway bersekali dgn spesifikasi keja sekali kat orang2 UPEN...
Pergi ke MPKB nak serah surat saman yang aku terima tempuhari kat Puan Junaidah, Pengarah Perancang Bandar kat MPKB nie...tapi malang sekali dia tak ada kat pejabat, hadir meeting kat KL, hari Ahad depan baru ada....lama betul dia orang nie pergi meeting, pergi meeting ke buat meeting nih...jadi aku serahkan ajer kat PA dia. Naik ke Bahagian Bangunan, tanya kesah pelan yang dah hampir 2 bulan tak dengar apa cerita...bila disemak, pelan aku tu kena baikki, bila tenguk nota kat situ mengatakan cover leter aku salah, aku guna cover leter utk jabatan perancang bandar...ceh! mcm mana tak terperasaan pasal nie. Benda kecik ajer tu...tak kan tak leh angkat masuk meeting dlm minggu nie, aku tanya budak kerani kt situ. Tak boleh katanya...straight sungguh kerani nie, sib baik orang lelaki, kalau pompuan nak jugak aku ajak belanja makan t/hari nanti...gatal!.....ekekeke
Bengang betul aku ari nie...bila fikir pasal kayu yang aku tempah dgn abang aku tu, mana tak nya, kayu yang telah dihantar telah pun habis di guna...aku call abg aku suruh dia buat seperti yang aku cakap tempuhari...boleh dia tanya aku balik...saiz dia? eeeeee! geram betul aku, dulu yang berpeluh peluh pergi ukur kat tapak tu, tak kan tak tahu lagi! Aku ingat dia dah faham apa yang perlu dia buat. Aku suruh dia pergi ukur sekali lagi, tak mo plak nak pergi...dia kata dia sibuk. Ingat dia sorang jer sibuk, aku nie tak? kalau ikutkan sibuk, mahu aku tak sempat nak makan minum selama 7 hari...! Aku cut begitu ajer call dia...buang karan ajer. Kontraktor dah bagi warning, bila dia balik dari China pada hari Ahad nie dia mahu benda tu siap...!
Sebelum aku balik rumah, Saiful suruh aku dan Arif pergi ambil basikal untuk KDYMM Al Sultan Kelantan kat Le Run, Tanjung Chat. Kemudan kena hantar kat Istana Tengku Mahkota.
Bila selesai ajer task tu, aku cepat2 balik umah...aku takut terlewat nak mengayuh nanti. Hari nie aku guna basikal si saiful. Sebelum pukul 7 aku dah sampai kat umah.
Biras aku, ustaz Ya dtg bersama keluarganya kat rumah aku.
Pkl 11pm, saiful datang ambil aku kat rumah. Aku mahu serahkan dwg pondok jaga dan rumah rehat kat Istana Bukit Tanah,Tumpat. Mulanya dia suruh aku datang kat foodcourt kg. kraftangan. Aku pun pergi la...sampai ajer kat bandar KB, dia suruh aku datang ke Istana Tengku Mahkota plak dah...dulu tak nak cakap awl2..! Saiful ajak aku masuk mengadap sekali, aku menolak sebab mlm tu aku pakai t-shirt round neck ajer. Dia dan Yusri yang masuk mengadap...aku tidur kat dalam kereta...mengantuk!
Bila semuanya selesai, aku ajak dia minum kat gerai abg. nor dekat Hospital USM tu...pekena kopi dangdut!
Aku ke LYK kejap jumpa Miss Wee, tanya dia pasal steel truss kat rumah kedai tuanku yang aku kena jaga sekarang. Call Zul, dia kata dia dok kat MPKB. Aku pun pergi ke tapak projek
kat bandar KB tu...jumpa kepala tukang kat situ, Jali. Bagitau dia frame pintu yang tak cukup tu aku dah order . Aku naik kejap kat atas bangunan, check apa2 yang patut. Semua nya OK.
En. Pauzi call aku nak jumpa kat pejabat.

Aku balik ke pejabat. Terasa lapar pula. Aku turun kat bawah, tenguk Ain dan Ayu ada kat situ, aku pun joint dia orang sekali. Borak2 kejap sambil tunggu Che Pauzi. Tak lama kedian Farid
dan Che Pauzi datang. Aku buka table lain. Sebenarnya aku nak suruh Farid nie jumpa dgn
Che Pauzi pasal projek nak develop tanah dia tu dekat Pasir Mas. Cadangan nya dia mahu
bina 9unit banglo kat tanah dia tu. Aku plak akan menyediakan rekabentuk banglo termasuk mengusurus kelulusan plan tu nanti. Dalam dok tengah bincang2 tu, sampai pulak Tuan Soh.
Penuh meja di buat nya. Hampir pukul 1pm aku naik atas. Buka pc...baru nak start buat kerja.
Setengah jam kedian, aku pergi ke Tanjung Village Restaurant, Che Wan ada buat kenduri kesyukuran kat situ sempena perasmian restoran baru dia. Orang ramai gak, maklum lah waktu makan tengahari dan hari nie makan freeee...

Aku dok tak lama kat situ, habis makan aku minta diri...aku kena siapkan drawing rumah flat.
Mr. Goh mahu ambil pada pukul 3.30pm nanti. Ada sejam lagi tu....bila siap aku pergi print kat
bawah jap. Tunggu punya tunggu tak juga datang dia nie...so aku tinggalkan drawing tu kat
Ain...kalau owner dia datang bagi ler kat dia, aku nak pergi hantar satu lagi drawing kat KB
Mall tu...kesian kat owner dia, sejak pagi lagi dok tanya pasal drawing dia tu...maaf yer Tuan
Latifah...

Letih betul rasanya hari nie, pkl 5.15pm aku tutup opeh aku. Balik. Pukul 6pm aku gateh basikal
aku tu keliling kawasan sekitar...ada lar 26 km jugak aku buat ari nie...

Malam nya pula Zuki call aku suruh tunggu kat kedai era...dok minum2 sambil layan finale Mentor...Fiq muncul sebagai juara mengalahkan Kat dan Niel. Pukul 12.ooam, aku mencanak
balik rumah. Buka pc, belum pun sempat aku nak online...Saiful plak call, ajak makan roti bakar
kat gerai yang baru dibuka, berhampiran dengan blok yang aku tinggal. Aku ok ajer...tak kira
masa...asalkan aku tak mengantuk! Dekat pukul 1am lebih jugak aku kat situ...

Aku balik, bukak tv...layan asia game kat Doha tu, at last entah masa mana...tv plak tenguk aku!
nota: kenapa plak hari nie huruf jadi tunggang langgang...

Pagi yang kelam kabut

Pagi semalam, kelam kabut sedikit aku. Kena pergi ke Ketereh,jumpa abg aku, lepas tu ke Mustaqim Hardware hendak order kayu tapi jenis kayu yang aku nak tak ada dlm stok, kena tunggu 2,3 hari baru ada. Ahhh....sudah! aku call Yie beritahu apa yang berlaku. At last dia suruh aku pergi ambil kat store kayu di Kg. Bereh Kubor Besar. Legaa.... aku pun call saiful suruh budak dia hantar kayu tersebut ke furniture abang aku kat sini. Bila semuanya settle, pergi minum dulu dengan abg aku kat kedai kopi Pak Lah. Tak lama kemudian, abang aku yang sorang lagi tu join sekaki. Hari nie dia tak kerja, sebab bank tutup hari nie...hari Sabtu.
OTW balik ke Kota Bharu, aku singgah kat Wan Daud Trading di Tunjong. Che Wan tak ada, pergi sepital, kerani dia bagitau aku. Aku selesaikan masalah frame pintu rumah kedai yang tak cukup dengan dia ajer lah... lepastu aku masuk warung depan kedai dia tu. Order nasi dan air teh secawan...jam dah menunjukkan angka 12.30 t/hari so aku makan pagi di jamak dengan makan tengahari sekali lah...tak apa kan?
Masa sampai kat KB, baru aku teringat aku kena pergi ambil drawing rumah flat kat pejabat Zuki di Kbg. Kerian. Ada client aku mahu build rumah flat...sampai kat pejabat Zuki, pejabat dia tutup plak dah...buah kurma betul member aku sorang nie...so aku kena ambil pagi nie, sebelum pkl 10am! Aku balik lepak kat rumah jap.
Pukul 2pm aku masuk ofis dan siapkan drawing rumah rehat kat Istana Bukit Tanah di Tumpat tu... Saiful talipon aku tanya, jadi ke nak kayuh basikal ptg nie? kalau cuaca ok...beres! Pukul 5.15pm aku tutup pejabat aku. Sampai kat rumah, wife aku bagitau, tok penghulu kat kampung aku tu bagitau dia, suruh aku hadir ke satu program kat Masjid Batu 8 malam nanti. Kena solat maghrib kat sana. Dia pun hadir sama. Mcm mana nie...aku pun bagitau saiful, kayuh basikal petang nie dibatalkan, sebab aku ada hal. Kalau aku pergi berbasikal ptg tu...gerenti aku tak pergi ke Masjid Batu 8...letih!
Semalam, aku berada kat Masjid Batu 8, ada bengkel bacaan dalam solat seperti baca al-fatihah, baca tahiyyat dan doa qunut di hadapan tok guru kumpulan. Kalau ada sebutan atau tajwid nya lari, akan ditegur oleh tok guru kita tu. Pukul 10 malam, majlis pun bersurai dengan disudahi dengan majlis makan makan...

Tribute To Mohd. Daud Ali

Pkl 8 malam tadi aku terima sms dari Kamal mengatakan abg. Mat dah meninggal dunia pkl 5.45 ptg tadi. Terkedu aku dibuatnya. Abg mat nie dah hampir seminggu masuk CCU. Kadang2 ok, kadang2 tidak...tak stabil. Ini kali ke 5 dia di serang sakit jantung. So malam tu, ramai lah gak yang call aku memberitahu yang abg. mat nie dah tiada.
Abang Mat nie adalah seorang pelukis pelan berdaftar... kat sini dah ramai lagi pelukis pelan berdaftar nie, seingat aku ler ada 5 orang lagi, semuanya dah berumur...maklum lah mereka nie semua dapat lesen zaman british lagi. Pada masa tu lesen senang dapat, mana mana kakitangan JKR yang nak pencen pd masa tu di beri option untuk mendapatkan lesen nie, tidak sepayah sekarang. Lesen pelukis pelan berdaftar nie di keluarkan dan tertakluk dibawah akta Lembaga Akitek Malaysia. Nak mendapatkan lesen nie, mmg sukar lah sikit, terutama pada masa sekarang nie. Untuk mendapatkan lesen nie, kita kena ada pengalaman kerja 10 tahun kat atas dan tidak bekerja dengan mana mana firma arkitek atau syarikat pelukis pelan...maksud nya, kita kena kerja sendiri dahulu. Bila dah ada syarat tu, kita kena lalui 3 peringkat ujian. Pertama proses temuduga. Kedua - ujian undang2 bangunan (building by-law) dan pengurusan projek. Ketiga - speed test...kita disuruh membuat lukisan kerja (working drawing) dalam tempuh 8 jam sahaja. Akhir sekali, kita kena di rekomen oleh mana mana akitek/pelukis pelan berdaftar untuk ambil pereksa nie, kalau tak ada tak dapat juga. Bila semuanya lulus, barulah kita boleh tandatangan lukisan orang lain...macam akitek jugak lar tapi ada had dia. Kita hanya dibenarkan setakat 3000 kaki persegi shj dari keluasan bangunan dan tandatangan kita tu hanya sah di negeri yang kita tinggal sekarang.
Dalam banyak2 pelukis pelan berdaftar kat kelantan nie, aku suka berurusan dengan dia, sebab dia nie tak banyak songel mcm yang lain lain tu. Pelukis pelan lain tak mo nak sain lukisan orang lain, kalau nak juga kita kena bagi dia lukis. Pasal bayaran pun dia tak berapa berkira sangat,ikut kita nak bagi tapi tak lah rendah sangat...patut patut lar! Dia nie seorang yang kelakar, aku suka benar mengusik dia...suruh dia kawin lagi. Dia nie duda terlajak... tersengeh sengeh lar dia. Ramai member2 aku berurusan dgn dia nie. Seorang yang muda mesra dengan orang lain, walaupun baru 2,3 kali kita bertemu dengan nya. Bila dia dah tiada...aku terasa kehilangan beliau dan aku juga terpaksa buat perlantikan pelukis pelan baru untuk projek2 aku yang dalam proses kelulusan pelan di majlis tempatan.
Semuga roh beliau ditempatkan bersama sama dengan orang2 yang beriman...amin!

Kayuh Kayuh Cari Makan

Pagi nie cuaca mendung ajer, sambil tunggu saiful sampai kat rumah aku, aku online jap...pkl 7:30 pagi dia nie pun sampai. Aku bawa keluar basikal aku, check apa2 yang patut...ok semuanya beres. Pkl 8 am kami berdua start mengayuh menuju ke salor. OTW terserempak dgn CRV wan (tokei kedai basikal). Group dia nak pergi offroad kat track Kok Lanas. Hujan turun renyai renyai, tak lebat tapi cukup untuk membasahi permukaan jalan. Habis basah belikat aku...ahhh! nak basah, basah lah...janji rock!
Bila sampai kat kedai nasi kerabu yang tersohor kat jalan salor tu, aku pun stop kat situ. Kira pit stop pertama aku pagi nie... orang ramai gak dok makan kat sini. Mata aku melilau dok cari meja kosong...aaa! ada pun satu. Aku order nasi kerabu daging bakar sama kopi tongkat ali...nak tambah power! ada lar kat 30 jam aku lepak kat situ. Kalau ikut aku punya perancangan, aku nak lalu jalan salor lama terus ke wakaf che yeh tapi si saiful nie dah tak larat katanya. So kami pun pusing balik ikut jalan yang sama. Cuaca pun dah ok, matahari pun dah menampakkan diri. Pkl 9.30am aku pun sampai kat rumah balik. Singgah gerai abg din...minum air, kering tekak!
Aku call budak tukang kayu aku. suruh dia datang kat tempat aku, skrg juga. Sebab nak suruh dia pasang pintu rumah di Pasir Puteh. Dia datang bersama kawan dia...aku pun cakap lah kat dia apa yang patut dia buat nanti. Lepas tu kami belah. Saiful ajak aku temankan dia beli basikal untuk anaknya.
Orang rumah aku dan anak2 tak ada kat rumah,mereka semua pergi airport, hantar ayah dan mek pergi Mekah. Aku tak pergi. Tak pergi pun tak apa...ayah dan mek aku nie kan syeikh haji, so dlm setahun tu 2 kali pergi Mekah...kalau aku tak pergi pun tak apa...aci tak ayah! (kalau dia tahu aku tulis mcm nie,mamposss aku! ....hehehehe...)
Aku rehat jap, lepas tu aku online...update blog aku, lepas tu mandi2 nak ke masjid pulak. Rumah aku dekat ajer dgn masjid... 300 meter ajer dgn rumah aku. Ptg nie hajat nak pergi ke Labok, hantar dwg kat Rosli tapi penat pulak rasanya...so aku lepak kat depan tv ajer lah.
Dok bertapa kat pejabat ajer hari nie...sampai lah ke tengahari. Terima call dari Yie, suruh dtg ke pejabat Muzium Negeri. Engku Azman mahu jumpa aku. Jumpa dia orang dok lepak kat kantin Muzium. Tengku Adnan pun ada sama. Borak2 kejap, pasal rumah kedai tuanku yang disaman olih MPKB lepas tu kita orang semua masuk ke bilik pejabat Engku Azman. Langkah kanan betul aku hari nie, pihak muzium buat majlis perpisahan untuk Pegawai Kurator Muzium, Cik Hartini. Dia nie orang Perak. AKu pun tak sempat tanya dia, lepas nie dia kena pindah kemana. Mungkin balik ke negeri Perak kot. Masa kat dlm bilik tu Engku Azman, dia bagitau aku projek projek yang perlu aku siapkan. Banyak juga...ada lar 10 projek. Dia kata Jabatan Warisan tahun nie, ada lagi baki RM8 juta untuk budget tahun nie yang belum sempat dihabiskan. Dia pun pening dok pikir, apa nak buat dgn duit tu... yang 10 tu, dia suruh aku siapkan dlm masa sebulan nie juga, kalau tidak kena tunggu peruntukkan tahun hadapan. Ahhh sudah....sempat ke tak nie. Nampak gaya kena shock karan lar aku tahun nie... pas dia briefing, majlis makan pun bermula. Aku ambil sedikit ajer nasi...dah kenyang, kalau dia bagitau awal2 boleh aku prepare untuk bedal banyak2....hehehe! Kat luar hujan turun dengan lebat nya,tapi tak lama.
Masa dok tengah besiap nak balik, Fadly dan Farid datang ke pjbt aku...dia orang ajak minum sekali kat bawah. Tak lama kedian Lah CD datang join sekali. Hari nie aku kena balik awal sedikit, sebab nak bawa basikal aku tu kat kedai Wan...nak suruh dia tukar tiub basikal aku yang pancit tu. Sampai ajer kat rumah, aku terus bawa bsikal aku kat kedai dia. Ramai gak orang kat kedai dia ptg nie. Ada yang datang nak beli basikal untuk anak2 mereka tapi yang ramai kawan dia lar...bawa basikal nak buat services. Besok ari Jumaat, mcm biasa lah...xtvt dia orang...offroad riding. Dia ajak aku joint sekali tapi aku tak mo lah...bukan apa, basikal nie jenis roadbike bukan nya untuk offroad lagi pun aku nie tak selasak mereka. Punggung2 dia orang semua dah kematu! Masa dok kat kedai Wan, Wan Azami masuk, tapi dia tak perasan aku ada kat situ. Bila aku tegur, terkejut gak dia. Dia suruh aku tunggu kejap...bila dia datang balik, dia hulurkan kpd aku 4 keping kad jemputan majlis perasmian restoran baru dia di Tg. Chat pada 3/12 nanti...
Malam, saiful datang ambil aku sebab nak pergi ambil kayu kat furniture abg aku di Ketereh. Besok pagi2 lagi kena bawa ke tapak. Bila semuanya dah selesai, aku pergi lepak kat food court kraftangan. Yie, Yeh dan Engku Azman dah ada kat situ. Tengku Adnan ada gak,tapi dgn wife dia kat meja lain...mcm2 hal disentuh dari perkara yang elok2 kpd perkara yang tak elok2 (tang nie aku tak leh nak bagitau...cencored!) hehehe...tak lama kedian Ku Adnan balik...mlm nie dia kena 'rantai'...lepas tu Yusrie, dia dipanggil di titah mengadap Raja Perempuan kat Istana Tengku Mahkota, Kubang Kerian....kemudian Yeh pula balik. Tinggal lah aku bedua ajer dgn Engku Azman. Masa nie lah Engku Azman dok stories kesah2 dia masa melawat luar negara, paling menarik kesah dia kat Amsterden...sampai lah ke kesah Altantuya!
Jam dah hampir 1 pagi,mata aku pun dah tak berapa nak celik dah nie... so terpaksa lah aku minta diri dulu. Sampai rumah pkl 1.30 pagi, sempat lagi aku buka pc jenguk2 kotak email dan baca blog2 member...kejap ajer, mengantuk sangat dah nie...pkl 7.30 pagi besuk dah janji dgn geng2 nak kayuh basikal basikal round2 bandar Pasir Mas...aku masuk tidur dulu yer!

Agak Sibuk

Aku masuk pjbt jap...kedian terus pergi ke furniture abg aku di Ketereh. Nak tanya pasal kerja yang aku bagi kat dia tu janji nak antar hari nie ke tapak kerja...masa dah suntuk nie, 5/12/06 nanti projek kat Kg. Dalam,Tumpat tu dah kena serah kat Muzium negeri. OTW, aku singgah sarapan pagi kat Kedai Mulong, sedang elok dok layan makan, saiful call aku tanya dok kat mana and then dia suruh aku tunggu dia kat situ. Dia nak ikut aku sama.
Bila aku sampai kat furniture abg aku tu, aku tenguk kayu yang hendak dibuat dinding untuk kerja kerja di Tumpat tu, belum jugak sampai sampai...apalagi kenalah 2,3 das aku marahkan abg aku...aku tak kira, kawan ke,saudara mara ke,adik beradik ke...bila dah janji tak ditepati, aku sembur. Aku paksa dia, kayu yang dia order tu, MESTI kena sampai ari nie jugak. Hari satu sabtu depan benda tu kena ada kat tapak kerja dah. Tukang kayu ka sana, dok tunggu lama dah. Kalau lewat hantar, aku pulak yang kena sembur nanti...
Pkl 11am aku balik ke pjbt, fadly datang bawa design gateway yang aku suruh buat semalam. Aku tenguk ok dah design tu, cuma kena touch up sikit bagi elok lagi. Besuk orang UPEN dtg nak ambil, spec. kerja tak buat lagi, hari nie aku dok siapkan spec. kerja untuk projek membaikpulih kubu perang dunia ke 2 kat Peng. Chepa.
Dkat nak pukul 3, aku pergi print 2,3 drawing kat kedai kawan aku di Jalan Gajah Mati tu...masa nak turun terserempak dgn abg. Sen. Dia dtg. nak ambil plan rumah dia. Aku suruh dia tunggu kejap...15 minit aku sampai balik ke pjbt. Aku ajak abg. Sen naik dan bagi penerangan ttg plan rumah dia tu, ada ubah sikit, dia suruh aku tambah attic kat living area tu. No problem...
Chikgu Miji dtg kat pjbt aku...dia nie selalu lepak kat pjbt aku, sambil tunggu isteri dia habis bekerja kat Hospital depan pejabat aku nie. Ajak dia minum kat bawah. Aku order minuman ajer, nak makan popia goreng, perut masih kenyang lagi...aku suruh dia cari tanah untuk dibuat pump station kat area sekolah Banggu dan juga tanah 30 ekar kat kawasan Machang. Ada client aku mahu dan suruh aku dapatkan untuk dia, dia nak buat projrk perumahan kat situ...perghhh! 30 ekar, mana nak cari tanah seluas tu di kawasan bandar sekarang, paling luas pun 4 ekar ajer!
Masa OTW balik rumah, aku singgah kat kedai Wan, tanya kedai dia buka pukul brp besok. Aku nk suruh dia tukar tiub basikal aku tu yang telah pancit semalam. Hari aku tak gateh, hujan... lagi pun basikal aku tu belum dibaikki lagi...

Dapat Surat Saman

Aku kena siapkan beberapa working drawing (WD) hari nie,terutama yang nak buat ubahsuai lot kedai kat KB Mall tu...jadi hari nie aku dok kat pejabat ajer. bila saiap, arround 2 pm aku bawa pergi WD aku tu ke pjbt aman pura corporation jumpa amran. dia yang akan buat kerja2 ubahsuai kat situ. selepas itu aku pergi ke berek 12, ke pjbt archi-invent arkitek nak jumpa dgn zul. tadi dia call aku sruh datang kejap nak bincang pasal rumah kedai Tuanku yang dalam pembinaan skrg. OTW aku singgah kat kejuruteraan LYK jumpa miss wee bagi cek kat dia. Sampai kat pjbt archi-invent arkitek aku ajak zul makan nasi sumatera kat depan pjbt dia tu. dia beritahu aku, pihak mpkb telah menyaman projek rumah kedai tuanku kat bandar KB tu, atas kesalahan tidak pamir papan permit di kedua dua bangunan tersebut. dia minta tolong aku settle kan perkara nie. perkara kecik ajer nie...aku akan pergi jumpa che halim-pegawai pengelola istana diraja (PID), suruh dia call direct s/usaha mpkb. aku pun tak kenal, sebab dia nie org. baru. apa yang aku marah, knp dia orang tak nak saman pemilik bangunan tersebut, yaitu KDYMM al-sultan? tak berani ke? kalau tak berani,tak yah saman lar...call ajer lah. lagipun, bila berlaku perlanggaran syarat dlm satu2 pembinaan, pemilik bangunan tu yang akan disaman bukan nya pihak akitek. aku suruh che halim tu 'buat apa2 yang patut' kat SU baru tu...lain kali berbincang dahulu, kalau tak dengar jugak...kalau nak saman, saman lar!
cuaca pd belah petang baik ajer...apa lagi, aku buat projek mcm biasa lar dgn basikal aku tu...hari nie aku melalui jalan ke kota jembal (kedai lalat)-pantai kemayang-tawang-balik rumah. jarak aku berkayuh pd ari nie, aku tak tahu sebab alat eletronik aku tu rosak. dlm perjalanan balik, bila sampai kat demit, tayar belakang basikal aku pancit pulak dah...terpaksalah aku heret basikal tu sampai ke rumah. nasib baik tak jauh lagi dgn rumah aku...ada ler lebih kurang 3 km jugak.
nota: ari nie aku tertinggal henpon aku kat pejabat...malas nak pergi ambik. esok ada lar yang marah2 kat aku, knp aku tak jawab call...

Client Aku

Sebelum masuk pejabat, aku singgah sarapan dahulu kat gerai depan proton jln dusun muda tu...nasi berlauk lauk ikan,teh dan 2 biji telur 1/2 masak. Hari nie aku kena siapkan drawing ubahsuai lot kedai kt kb mall tu...owner dia dah 2,3 kali call aku tanya tentang nya. Customer nie pun satu hal...kalau aku cakap benda tu siap dlm masa 2 hari...kena percayalah. Pasal pe'el perangai client nie, aku dah masak. Masa kerja belum siap, bukan main lagi dia 'press' kita...kadang2 tu, tak makan kita sehari suntok dibuat nya! tapi bila bab bayaran, slow nak mampossss...minta hari nie, dia kata 2 hari lag, bila pergi lagi,dia tangguh lagi...at last sampai lah bangunan tu siap, fees untuk kita masih gak tergantung! ...kira buat free ler tu, tapi aku senang sahaja kalau dia nie liat sangat nak bayar...aku cakap kat dia, tolong keluarkan zakat mata wang untuk duit yang dia tak mahu bayar sangat kat aku tu bila dah cukup haul nya...pas tu aku belah! selagi dia tak bayar, selagi tu lah dia kena keluarkan 2.5% dari jumlah duit yang dia tak mo bayar tu, kalau dia tak keluarkan juga, dia yang tanggung,sebab aku dah cakap awal2 kat dia...kira aci tak, aku buat mcm tu?
...tapi ada juga client aku yang baik2, drawing tak siap lagi, dia orang dah buat full payment...mcm nie pun aku tak berapa gemar sangat, maklum lah duit! kalau dah ada kat tangan kita nie, semakin gatal lah ia nak keluar, nnti bila dah siap kerja, duit pun entah kemana. aku lebih suka pada client yang bayar ikut progress yang telah aku tetapkan...
pkl 3pm aku ke istana balai besar, buat kerja2 ukur. dia orang nak buat tambahan sedikit kat pejabat istana tu... lepas buat tu semua, apalagi aku cari lah port untuk berehat jap....alarrrr! nak minum air ajer! hmmm...dlm pada tu aku dok berfikir, skrg dah ada 2,3 projek yang perlu disiapkan dgn kadar yang segera. semuanya mahu cepat...mcm mana nie! aku kena pass pass kan kat member2, kalau tak, tak siap! kat pjbt aku ada sorang ajer draughtman, 2 termasuk aku (bos pun kena buat kerja juga daaa.....) yang sorang lagi tu, buat pengawasan kat tapak projek...kira orait dah tu!
skrg nie, pkl 5.30pm aku dah ada kat rumah...sebab pukul 6pm aku dah start mengayuh. kerja, kerja juga, xtvt senaman kena ada juga...kalau ikutkan hati malas lah! jadi kita kena 'paksa' diri kita buat apa yang telah kita plan tu...jgn asyik dok memaksa orang ajer! hari nie cuaca pun baik, aku ikut jalan pasir mas-salor, kedai mulong, tunjong - bbkk...22 km!
Sebelah pagi...nak kata pagi pun tak juga, area 11 am lebih, aku dan saiful pergi ke furniture abang aku kat kampung tu untuk tenguk dinding yang aku suruh buat tempuhari...OTW balik aku singgah lunch kat Restoran Baroh...restoran tersohor kat pekan Ketereh nie. Lauk pauk yang disediakan kat sini mmg best,best terutama gulai ayam kampung dia tu...very yummy!
Pkl 3pm aku pergi jumpa cik/puan Tuan Latifahkat KB Mall...aku sendiri tak pasti dia nie cik ke puan,tapi aku rasa dia nie cik lagi...heh heh heh! ....senyum ada makna tuuuu.... ia nie mau aku buat id kat lot kedai dia tu. Tema dia 'tradiosional' maklum lah,kedai dia nie jual barangan kraf...mmg kena dgn apa yang dia mahu tu. Tempuh masa yang diberikan amat ciput lar...2 weeks ajer! aarrrr...sempat ke tidak nie! ok, aku cakap kat dia, nanti aku tanya kawan aku yang akan built benda nie terlebih dahulu dan kami akan datang sekali lagi pd malam nie...
Janji dgn saiful mahu kayuh basikal petang nanti. Lepas balik dari kerja, aku pun bersiap siap dgn suite berkayuh aku tu...belum pun sempat aku nak keluarkan basikal aku dari setor...hujan plak turun...semangat aku yang berkobar kobar tadi hilang bersama dgn air hujan yang turun tu...frust betul lar! lewat ptg aku kayuh juga basikal aku tu tapi tak jauh,sekitar kawasan nie ajer...nak panaskan badan!
9pm...aku ke KB Mall sekali lagi, Amran pun dah sampai gak. Aku terus bawa dia ke kedai tu. Lepas bincang2 apa yang patut dia nak dan tahu, kami pun belah. Aku ajak Amran nie singgah minum kat Mamak Spicy dahulu. Byk juga ler topik yang aku bualkan. Semuanya berkisar pada job dan bidang tugas kami. Dia nie nak tubuh satu persatuan rekabentuk kesenian kelantan. Tujuan nya, segala rekabentuk id, landscape,bangunan dan seniukir yang terdapat pada rumah Kelantan akan kami dokumentasi untuk tatapan generasi akan datang. Dia mahu aku joint sama dengan persatuan yang bakal dituuhkan nanti.... aku on ajer!
Dekat sejam aku dok berborak dgn dia...pkl 11pm lebih aku balik kerumah. Bukak pc, check email,baca blog kawan2...walaupun aku tahu hari nie hari ahad, byk blog tak diupdate...kau orang semua nie, nak update blog pun ikut hari bekerja, kenapa arr? jwb jgn tak jwb...

Taklimat Haji

25/11/2006 - Sabtu
---------------------
Hari nie kat rumah mertua aku ada buat kenduri sedikit pasal hari nie ada taklimat haji yang terakhir sebelum dia orang bertolak pada 1 Disember nanti. Bapa mertua aku nie,dalam setahun, 2 kali dia ke Mekah. Sekali dalam bulan Ramadhan dan sekali lagi dlm musim haji seperti sekarang nie...begitulah dia sekelamin tiap2 tahun.
Selepas solat Zohor dan hajat, aku bersama dengan biras2 aku yaitu Ustaz Ya, Chikgu Aziz dan Mie akan jadi 'jo kako' (tukang angkat makanan) dan merangkap pelayan kepada tetamu mertua aku tu...penat juga ler!
Bila kesemuanya dah selesai dan tetamu pun dah pulang kerumah masing2, aku terbaring kat ruang tamu sambil dok tengok vcd persidangan dewan undangan negeri kelantan yang baru ajer selesai...tak lama kemudian aku terlelap. Sedar2 dah dekat pukul 5 pm...aku bangun mandi dan bersiap siap nak pulang ke KB. Pukul 6:30 pm aku bertolak dari sana dan sampai kat KB pukul 8:30 pm...
Keluar minum dengan saiful kat gerai abg. nor sambil tenguk live EPL, Liverpool vs M.City...kedua dua kelab nie aku tak minat sangat. Pkl 1 pagi baru aku balik dan update blog aku nie...

Aku balik dulu

tengahari nanti aku kena balik ke rumah mertua aku...bapak mertua aku mahu aku buatkan pelan rumah kedai dia...bila dah bos suruh balik terpaksalah aku dengan paksa'rela nya akan balik nanti...
jadi pada pagi nie aku kena bereskan segala tugas yang dah di plan semalam. mula2 aku kena serahkan PO dan cek deposit untuk kerja kerja memasang steel truss kat bandar kb tu dulu, lepas tu aku kena siapkan drawing pagar istana hinggap tuanku di Bukit Tanah,Tumpat dan serahkan kepada yusrie...
hari ahad nanti baru aku ada kat rumah nie...aku 'chow' dulu yer!
update..!
---------
bila selesai ajer aku draw dan print design pagar istana tu, aku bergegas pergi ke pejabat Yusri Construction. Aku tinggalkan drawing pagar tu kat situ. Aku nie dah lewat sebenarnya, bas terakhir ke K.Krai ialah pukul 6 pm. skrg dah dekat pukul 5 pm. Aku kena balik rumah dulu, nak mandi dan mengambil barang2 yang perlu dibawa bersama.
Pkl 5.45 pm aku dah berada dlm perut bas K.Krai. Hari nie hari Khamis, jadi ramai betul org yang nak balik ke destinasi masing2...jadi aku terpaksa berebut berebut dgn dia orang,kalau tak berdiri lah aku kat dalam bas nanti, kalau dekat tak aper lah...KBharu ke KKrai jarak dia 70 km! boleh bengkok kaki aku kalau berdiri sejauh itu.
Jam dah menunjukkan pkl 7:45 pm dan kat luar tu dah gelap gelita. Masa nak turun bas aku tersilap tekan loceng, driver bas hairan betul ke aku nak turun kat sini? aku tanya kenapa? driver tu jawab selamber ajer...kat sini bukan nya ada rumah orang, tapi kawasan hutan...awk nie betul ke tak betul? ...perghhh! biru matam hitam ku di buatnya aku terpaksa control malu aku sambil berkata..."minta maaf ler bang, saya tersilap tekan...sebenarnya saya nak turun kat cbg 3 sg. durian..! masa nak melangkah turun dari bas sempat lagi driver tu pekena aku lagi..." saya ingtkan awk ni org. bunian, nak turun kat situ tadi..." kena lagi aku..!
Masa aku tunggu adik ipar jemput aku, lalulah 2 org. budak perempuan yang naik sekali dgn aku tadi sambil berbisik2 kedian jeling2 pada aku..."perli aku ler tu..."
Semalam aku angkut laptop dan modem ADSL aku nie kedalam bilik tidur walaupun aku tahu tak apa2 pun kat bilik aku tu...hanya aku keseorangan! mungkin aku rindu pada bau bantal,cadar dan bilik aku tu yang dah seminggu lebih aku tinggal kan nya..!
Pagi nie en. rosli dan wife dia datang ke pejabat aku. dia orang mahu aku sediakan reka bentuk gateway untuk lima jajahan di kelantan nie. dia mahu secepat mungkin,kalau boleh dalam masa seminggu.
Saiful call aku,sekiranya puan norhayati dan suaminya sampai suruh dia tunggu kejap. Bila saiful datang aku turun ke bawah untuk membasahi anak tekak aku yang kering nie. aku order carrot susu. lepas minum aku naik ke pejabat aku,otw balik serempak dengan yie. dia nie kerja kat unit kawalan penyakit bawaan vector, pejabat kesihatan kota bharu. seberang jalan pejabat aku ajer! dia ajak aku minum, walau pun aku baru lepas minum ajer on ajer sambil dok menonton bawang merah,bawang putih. beginilah keadaan aku, ader ajer customer/kawan yang ajak minum...lama2 boleh dapat kecing manis aku!
pergi hantar drawing setor pejabat istana kat yusrie di pejabat SUK. dalam pada tu sempat juga aku menjengah kedalam dewan bunga teratai yang akan menerima kunjungan tamu kehormat dari sarawak sambil membeli belah kat situ. dia orang semua dok tengah buat final touch kat gerai masing masing. aku sempat tengok2 pakaian yang dijual kat situ...pergh! mahal giler...baju batik lelaki dari RM180-RM350 sehelai, kain telekung sembahyang bersulam RM350, kain batik RM170-RM800 sepasang.
malam nya pula, saudara aku yang tinggal kat labok,machang tu datang bersama dengan keluarganya ke rumah aku. anak dia merangkap cucu saudara aku tu sedang mencari tempat nak buat latihan praktikal selama 3 bulan. aku suruh dia buat praktikal kat pejabat aku ajer...kesian dia sebab dia datang masa isteri aku tak ader kat rumah, kalau tak boleh lah makan malam kat rumah aku nie...terkilan betul aku.

proud to be your self

lama betul aku dok merenung screen laptop aku nie...terkedip kedip biji mata aku, macam cicak terhidu ketiak aku...sesekali mata aku menjeling donie barasco kat screen tv 14" aku yang saiznya tak pernah berubah ubah selama 12 tahun...! aku sebenar nya tengah dok fikir tentang dilema yang sedang bersarang kat kepala otak aku yang beratnya antara 1300-1400 gram nie,

apakah gaya tulisan aku selama ini menarik untuk dibaca. aku sentiasa dok perhati gaya dan corak tulisan blogger lain seperti tok rimau,lan rambai,tokei pajak, si naga naga dll lagi tu...gaya tulisan mereka kreatif,pendek dan penuh makna. apakah harus aku meniru mereka semua? aku jadi confius dan blur! lama aku termenung...akhirnya aku dah dapat jawapan nya...kita tak perlu menjadi orang lain untuk menggembirakan orang lain dan kalau kita sendiri tak mahu jadi diri kita sendiri siapa lagi yang hendak jadi diri kita...so follow your heart and proud to be your self!
21/11/2006
-------------
Saiful ajak aku tolong dia buat kerja2 kat pejabat SUK tu tapi aku menolak kerana pada pagi nie aku ada appointment dengan en. Rosli dari Indah Landscape.
Aku turun sarapan kat gerai wak (jawa terakhir Kelantan) dibawah pejabat aku samil dok baca paper.
Pukul 2.30 ptg aku ke pejabat Istana Negeri ambil layout komplek pejabat dia dengan Che Mat. Dia nie dulu kerja kat pejabat SUK tapi telah dipindahkan ke pejabat Istana Negeri 2 tahun lepas. Orang kampung aku merangkap saudara mara aku jugak. Aku tak lah kekok sangat kalau dia ada kat situ, kalau ada kerja2 kat situ,dialah tempat aku tuju dahulu...terima kasih waris, ada masa aku belanja kau makan kat sup tok ayah...hehehe. Selesai kerja kat situ aku ke pejabat Lah CD nak print 2 copy dan bagi pada Ku Nan nanti.
Terima call dari Zaidi,dia ada kat bawah pejabat aku, ajak minum. Zaidi nie plak aku kenal masa dia buat praktikal kat pejabat lama aku dulu. Sekarang dah jadi pensyarah kat Politeknik Kota Bharu dan tutor sambilan dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) Kelantan.
Selesai minum, aku naik pejabat, kemaskan dulu yang mana patut aku pun chow balik. OTW tu aku singgah kat bank nak ambil duit sikit tapi kedua dua ATM rosak...hampeh betul!
Macam biasa lah xtvt sebelum masuk maghrib aku kayuh basikal dahulu. Hari nie aku buat 22 km...belum pukul 7 dah sampai kat rumah aku nie.
Malam nie ada dinner kat Restoran New Horizon untuk meraikan rombongan Toh Puan Norkiah isteri kepada Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhamad Salahuddin Abang Barieng yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Kelantan. Pukul 9 aku sampai kat sana. Aku dan saiful kena meja no. 11, aku lihat list nama meja aku tu ada 4 orang rombongan dari Sarawak, selebihnya aku tak kenal kecuali Tengku Adnan dgn isterinya, Tengku Abu Bakar dan Yusrie. Kekok sungguh aku makan, mana tak nya...dok pulak semeja dengan rombongan dari sarawak dan ditambah pula dengan kerabat...lagi ler teramat kekok! nak makan pun tak selesa...kena jaga protokol! abis ajer majlis makan, ada majlis nyanyian. Para pesertanya terdiri dari rombongan sarawak tu dan juga beberapa penyanyi yang di jemput khas oleh pihak restoran nie...masa nie lah aku dan Saiful minta diri nak belah dulu....rimas wey!
Aku dan saiful berkereta ke bandar...makan!

Wa Penat Arinie...

Hari niie aku dah mula kerja...masuk pjbt. letak ajer beg laptop aku tu kat atas meja, aku terus turun kebawah beli paper dan bersarapan pagi kat berdekatan. Abg aku call dia dah ader kat pejabat aku sekarang. Dia datang nak bagi bil kayu yang telah di order nya semalam untuk projek kat Tumpat tu...
T/hari saiful datang jemput aku kat pejabat. Hari nie aku tolong dia cari rotan, bukan kat dalam hutan tu tapi kat kedai perabut rotan. Jenuh juga aku call member2 tanya dia orang kat mana nak cari rotan kat dalam bandar nie...kalau dalam hutan tu berlambak lah, aku rasa lar! At last aku dapat juga rotan tu kat sebuah kedai perabut rotan kat Pasir Mas. Rotan dah dapat,masalah baru plak timbul. Macam mana nak bawa rotan sepanjang 9 kaki setiap satu dengan kereta kancil nie...Nak letak kat dalam kereta tak boleh,nak letak dalam bonet lagi lah tak boleh sebab kancil mana lar ada bonet... akhir nya towkey kedai tu bagi cadangan, rotan tu diikat kat side mirror dan hujung nya aku kena pegang, jadi terpaksalah aku kena duduk seat belakang sambil tangan terjulur keluar pegang hujung yang satu lagi tu...naik lenguh tangan aku dibuatnya.
Aku masuk dewan teratai kat pejabat SUK, aku tenguk ramai kakitangan SUK yang datang membantu. Dato' Setiausaha, Pengelola Istana Diraja (PID) dan ramai lagi yang aku tak kenal. Masa aku sampai, Raja Perempuan belum datang lagi, dia orang kata pukul 3 nanti dia akan sampai. Dalam ramai2 tu, ada juga muka2 yang pernah aku lihat tapi tak ingat mana ya...mmg dah jadi pe'el perangai aku, kalau aku jumpa seseorang aku mudah ingat raut wajah dia orang tapi susah nak ingat kat mana pernah jumpa dengan mereka...aku terus ajer ke pentas utama,kat situ dah ada Engku Azman dan kakitangan nya yang sedang mengemas hamparan2 tikar mengkuang yang dijadikan alas pentas. Pentas ini akan dijadikan tempat demo membuat barang kraftangan. Bila ajer Engku tengok muka aku, cepat2 dia suruh aku buat susun atur labu tanah kat atas rak yang di sediakan. Lepas susun, undur ke belakang tengok ok ke tidak, hmmm...tak ok lagi, ubah lagi kadang2 Raja Perempuan bagi idea beliau,kita orang menurut ajer lah...kita orang nie dah biasa bekerja dengan beliau,jadi tak lah kekok sangat tapi dalam tu aku terpaksa control gak percakapan aku bila dok berbincang bila melibatkan beliau bimbang jugak takut tersasul perkataan2 yang selalu kita guna masa dok bercakap dengan kawan2 kita seharian. Kang tak pasal2 berpuluh biji mata dok tenung aku...boleh drop my water face nie...hehehe.
Jam dah menunjukkan angka 5 ptg, makan pun belum lagi, perut dah terasa lapar benar nih...nak buat macam mana arrr? nak keluar macam tu tak kena pula rasanya. Nasib baik ajak aku sekali pergi beli hanger baju kat Salamku di Lundang tu...dalam perjalanan kesana,satu kemalangan berlaku betul2 kat depan kereta aku dimana seorang budak perempuan yang menonggang motor telah tergeser handle motor nya akibat di himpit oleh sebuah kereta yang dipandu laju...apa lagi terpelanting dan merempuh pokok bunga kat divider tu sampai tercabut pokok bunga aku lihat. Budak perempuan tu tertiarap kat situ. Mamat yang pandu laju tu buat deh ajer...tak kan tak rasa bila body kereta kita tergeser dengan sesuatu...lahabau betul mamat tu. Aku nak berhenti tolong pun tak boleh sebab kereta kat belakang aku tu laju, kalau aku brek mengejut kang tak pasal2 kereta aku pulak yang kena 'rogol'...kesian betul budak perempuan tu dan aku berharap dia tak cedera teruk.
Selesai aku beli hanger baju tu, niat hati nak singgah makan kejap, tapi tak boleh juga lah...Yusrie suruh beli air tin untuk Raja Prempuan kat Seven Eleven plak dah...epu beli lebih untuk aku dan satu supit biji gajus buat alas perut...
Pukul 6 lebih baru aku keluar dari situ. Aku balik pejabat kemaskan meja aku dulu barulah keluar. Niat nak mengayuh basikal petang nie tak jadi sebab aku balik lewat sangat, walaupun epu ajak aku berkayuh pada malam nie tapi tolak dengan alasan aku letih...mmg pun aku rasa letih benar petang nie. Aku sebenarnya tak berapa suka berkayuh malam2 nie, bahaya sikit dan aku tak boleh nak lihat pemandangan di sekeliling kita. Dok main gelap gelita nak buat aper benda baik aku dok rumah layan pukul tv. Aku sampai rumah pukul 7:15 malam...malam nie aku terasa nak makan roti tempayan kat restoran najah depan Nasrom. Roti kat restoran dia lembut dan kuah nya pun sedap. Kat sini ada dua jenis kuah yaitu kari daging cincang dan juga kari kambing. Malam nie aku pilih kuah kari kambing...embbeeekkkk!

Kalau Anda ke Kota Bharu

Sekarang nie dah masuk cuti sekolah dan juga musim orang jalan jalan cari makan...banyak tempat kat Tanah Melayu nie kita boleh pergi samada nak pergi kat pulau,gunung,hutan,tasek dan macam2 lagi...eh! ko orang tak nak melawat kubur ke? aku baru ajer pergi,pagi rayer yang lepas...hehehe.

Kalau kau orang nak bercuti,salah satu negeri yang menarik ialah negeri kawe...Kota Bheru ler tu...knp menarik? ada beribu sebab tapi aku pendekkan ajer, kalau aku cakap lebey2 pon kau orang bukan nya tahu sangat...jangan mare yer! Knp anda harus datang ke KB pada masa nie...

1. Sekarang nie musim tengkujuh dalam bahasa orang putih disebut 'museng bah'. Kat sini kalau musim bah,time orang sini main air. Kalau nak rasa macam mana raser nya orang main air bah nie,time nie lah you all kena datang...tapi aku tak janji ler keselamatan kau orang, pandai2 ler jaga diri sendiri dan satu lagi itu pun kalau banjir nya tak besar macam tahun 67 dahulu (bah air merah)

2. Kos sara hidup kat sini murah, baik dari segi perbelanjaan untuk penginapan,makanan dan juga untuk membeli belah. Kat sini rate hotel antara RM30 keatas...kalau nak best kau orang boleh pilih 4,5 star hotel yang tak berapa banyak kat sini. Kalau kau orang tak tahu nak menginap atau nak cari hotel budget,rajin2 ler tanya aku...aku boleh point kat maner ataupun senang2 boleh datang kat tempat aku nie. Kat sini banyak rumah tumpangan yang selesa dan harganya antara RM80 keatas. Rumah 3 bilik siap ada ruang tamu dan dapur untuk memasak! amat sesuai kepada family yang tak ramai. Kalau nak lebih info sila klik sini.

3. Banyak pilihan untuk tempat kita pergi membeli belah. Antara yang tersohor ke saentero malaya ialah pekan Rantau Panjang yang bersempadan dengan pekan Golok dan Pengkalan Kubur yang besempadan dengan pekan Tak Bai. Disekitar bandar KB pun banyak tempat untuk membeli belah. Kalau nak beli kain batik sila pergi ke Bazar Buloh Kubu, Pasar MPKB atau sepanjang jalan menuju ke Pantai Cahaya Bulan, kalau nak menjamu selera pergilah ke Pasar Siti Khadijah yang unik tu...kat sini hampir 90% peniaganya dari kaum perempuan...Kalau pergi ke Pasir Mas jangan lupa singgah kat Pasar Mundok yang berhampiran dengan stesyen keretapi Pasir Mas.

Pasar Siti Khadijah

Sebut pasal makan nie, kat sini ada banyak tempat2 special yang jarang pemandu pelancung bagitau kalau datang bekeluarga lagi lah tak tahu...me sini aku nak bagitau!

White House terkenal dengan roti bakar,kopi O dan telur separuh masak nya. Dia buka pada sebelah petang sampai pukul 12 mlm ajer...ada lagi 2,3 tempat lagi kedai kopi yang tersohor kat sini tapi tak ada nama cuma ada nama giliran ajer seperti kedai 'milo tunggeng' abe nor pohon getah, Din Tokyo dll.

Kalau nak rasa nasi kukus dengan ayam goreng berempah aku syorkan pergi ke Kedai Nasi Kukus Abe Mie depan JKR, Haiqal Restoran di Peng. Chepa dan Nasi Kukus Zakini di Berek 12 dan jangan lupa berkunjung ke Nasi Air Mak Su Nab kat Berek 12 juga.

Pada peminat nasi sumatera, sila pergi restoran tersohor kat bandar KB nie yaitu Restoran Hoover kat jalan dato' pati dan alami lah pengalaman mengira bayaran dari pakcik aji kat saner dan satu lagi Restoran Muhibah dekat dengan pejabat PAS negeri Kelantan.

Pada peminat Laksam pula sila cuba makan laksam baiti di Panji, ca kue kerang pula kat Tanjung Mas, Peng. Chepa, Nasi Lemak goreng puyuh di depan Sek. Men. Kubang Kerian (dekat ajer dengan tempat aku tinggal) Roti canai cotek kat Stadium, Nasi Ulam (bukan nasi kerabu) di Kg. Kraftangan...kalau nak rasa budu tu macam mana,sila makan kat sini.

Itulah diantara tempat2 makan yang menarik di sekita bandar KB. Ada banyak lagi,kalau nak tahu contact ajer aku kat sini...

Haaa...apa lagi, meh lar datang kat sini. Kalau anda semua masih lagi tercari cari kat maner nak bercuti,sila lah kesini...kalau nak bersantai kat pantai atau pergi jeram atau air terjun kat sini bukan masa yang sesuai...musim tengkujuh wey! museng oghe make ubi rebus!

Kat sini semenjak dua menjak nie...hujan sentiasa turun pada waktu pagi, menyebabkan aku sentiasa lewat masuk pejabat kalau dah terlewat benar, akan timbul plak pasaan malas nak masuk pejabat macam hari nie. Kat pukul 10 pagi hujan barulah reda. Hari nie aku cuti lagi masuk pejabat...mood kerja ada rasa kureng sikit hari nie. Perut pun dah berkeroncong nie, aku pun start motor pergi beli nasi berlauk kak wok kat depan SKK3. Aku bungkus ajer...pas tu aku pergi makan kat gerai pok ogh. Aku masuk pejabat lama aku nak jumpa dengan zuki, rose bagitau dia keluar ada meeting. Aku baca paper kejap kat situ, lepas tu aku pergi ke kedai basikal Wan kat Demit. Borak2 dgn dia pasal apa lagi kalau tak pasal xtvt berbasikal kami. Dia nie minat offroad, aku plak roadbike ajer. Tengok2 accesories kat situ. Niat hati nak tukar crankset basikal aku tu kepada shimano deore XT...bila tanya harganya hampir mencecah kat RM500...terantut niat aku tu...tapi tak aper bila duit claim aku masuk, aku nak sambar gak!

Spec. Drive: Hollowtech II, Ring Size: 22/32/44T, Speed: 9Arm, Length: 175mm, Weight: 860g

Aku cuma beli head lamp dengan kunci ajer...lampu lama aku tu dah terbarai aku kerjakan, mulanya nak buka tengok2 ajer, pastu dengan tak semena mena tiiinngggg! spring nya terkeluar...ah sudah! nak masukkan dah tahu macam mana, godek2 punya godek tak masuk jugak dan dah tak menyala plak dah! at last kena beli yang baru...nie lar kalau berlagak nak jadi pakar...buah kurma!

Aku pulang rumah layan Ali Setan kat TV3 tu...nie cerita lama, sekarang pelakun utamanya dah berubah...Ogy sekarang dah bertudung dan si Azmil plak dah jadi pendakwah bebas...cerita nie mmg malatop pd masa tu...kesah percintaan kat kampus. Kesah2 macam nie mmg laku dan oleh buat box office! masa tu aku mmg suker sangat tengok story2 mcm tu...maklum lah masa tu aku masih lagi bersekolah dan remos nya pun masih tegak mencanak...skrg semuanya tu dah tak ader lagi...'cerah masa depan' orang kater...hehehe

Aku ke Billion kejap beli seluar yang tak sempat nak aku beli semalam, pastu balik rumah tukar pakaian bawa keluar basikal aku. Hari nie aku terserempak dgn 3 mamat china kat depan HUSM, aku cuba joint dan follow dia orang...fuuuhhhh! laju betul kayuhan mereka, aku tengok speedometer aku menunjukkan angka 32 km/h, aku cuma larat follow dia orang setakat 1 kilometer ajer, kalau aku follow gak dia orang boleh masuk CCU aku dibuat nya. Hari nie aku ikut jalan menuju ke Pantai Sabak,Airport, Bandar KB dan balik rumah...25 km!

ADUHHH...sakit nya badan

Malam tadi aku tidur kat ruang tamu ajer, malas nak masuk bilik tidur. Aku usung single bed anak aku tu letak kat depan tv...dok sorang2 nie ikut suka aku lar nak tidur kat mana pun, kat dapur ke, kat balcony ke, kat toilet ke...eh! nie dah melampau giler...ada ke orang tidur dalam toilet? ppssstttt! musim cuti sekolah nie, orang rumah aku hangkut sekali dgn anak2 dia balik rumah bapak dia ler..! raya hindu aku. Kalau dia baca blog aku nie, mamposss aku kena tidur kat luar seminggu dua...bukan takut bini tapi hormat dia daaa!
Pagi nie seluruh badan aku rasa sengal2, urat betis jadi tegang dan jalan pun terhencut hecut...tu lar sapa suruh kau kayuh basikal sampai tak hengat dunia semalam? perkara mcm nie biasa ajer...sehari du baik lah dia. Cuaca pada pagi nie kat tempat aku masih lagi mendung dan hujan lebat turun sekali sekala, kalau hujan cengini turun kat Shah Alam, aku confirm dah berlaku banjir kilat...hahaha
Pagi aku malas nak pergi pejabat lar...rasa2 nak balik ke K.Krai, rumah mertua aku, tapi tak confirm lagi nih, kalau kau orang tenguk blog aku nie tak di uopdate sehari dua,itu bermakna aku tak ada kat rumah lar tu...ok semua, gua chau dulu, nak manadi...hehehe! ...cont'd.
update!!!
---------
hehehe...aku terasa malas plak nak balik kampung mertua aku tu...setelah di +,-,/ aku pun mengambil keputusan aku tak mo balik. Sat lagi ada ler yang call marah2...nasib ko ler telinga!
Niat hati nak pergi beli seluar kat KB Mall...ahh! ptg2 nanti pergi lah so aku start motor aku pergi rumah abang kat kampung aku. Lepak2 kat sana sambil makan t/hari kat situ. Dalam pada tu aku guna pc abg aku untuk jenguk2 blog member2...IE dia ada prolem, tengah syok dok baca blog2 kat situ tetiba ajer dia kuar ke desktop. Nie tak boleh jadi, jadi aku ambil keputusan untuk install IE7 kat pc dia...biar dia gempak sikit. Lepas selesai install IE7 dan godek sana sikit,situ sikit,sini sikit aku pun restart balik pc tu...aiyarrrrkk! dia hang plah dah! nak masuk windows tak dapat...tu lar! try 2,3 kali tak jalan jugak. Aku off terus pc tu, tapi tak aper abang aku tahu nak install balik windows, itu pun setelah bergelas gelas air aku keluar dok mengajar dia. Jadi benda2 mcm nie aku serah kpd anak murid, tok guru dok diam2 dan buat dek ajer lah...tak gitu abang!
Pkl 5 ptg aku balik ke rumah aku, OTW balik aku tengok cuaca ok ajer...walaupun baru ajer lepas hujan. Boleh lar aku mengayuh basikal ptg nie...so kena cepat2 sikit pasal dah dekat 6 ptg nie...sampai rumah ajer, aku terus salin pakaian dan bawa keluar basikal aku tu, lepas check semuanya ok...aku terus mengayuh melalui jalan Wakaf Stan - Kota Jembal (Kedai Lalat) - Panji - Lundang (kat sini berangin nak hujan) dan terus ke Bandar Baru Kubang Kerian (tempat tinggal aku...) Cukup satu round, aku tengok meter kat basikal aku tu menunjukkan angka 19.8 km...mengambil masa sejam. Sampai ajer kat rumah, aku terus masuk kedai Kak Zan beli air tin...kering tekak! tak lama lepas tu hujan pun turun...ngam! ngam! I tell you...Kak Zan nie seorang peminat sukan lasak juga tapi dalam bidang lain yaitu mendaki gunung. Dalam bulan June lepas dia pergi mendaki gunung kat banjaran everest di Nepal. Lasak betul dia nie...aku plak tak pernah rasa mcm mana rasa nya mendaki gunung nie...yang pasti nya rasa letih! hahaha...suatu hari nanti nak cuba jugak mendaki gunung ayam kat Jeli tu...
Pagi nie aku nak buat kayuhan jarak yang 'radikal' sikit, aku nak tahu stamina aku setakat mana...agak2 boleh tak aku joint group lasak peringkat ke 1000..! hehehe
Kebiasaan nya aku mengayuh dalam jarak sekitar 15-20 km ajer, keliling bandar Kota Bharu ajer! tak berapa thrill lar...hari nie aku nak buat perkara yang boleh mencabar minda aku sikit..
Sekitar pukul 8 saiful dah datang kat rumah aku...time2 cengini dah dikira tengahari, sebelum tu ambil sarapan kat gerai abg. din...aku cuma makan sebungkus mihun + secawan kopi tongkat ali, nak makan banyak2 takut terkeluar kat tengah jalan nanti, baru haru dibuatnya.
Pereksa basikal dulu...tekanan angin dlam tayar ok! belek2 apa yang patut kat basikal aku tu... selepas memakai suite safety spt helmet,glove dan kasut yang baru aku beli semalam aku dan saiful pun memulakan kayuhan bermula dari rumah aku. Kami melalui Jln. Pasir Hor dan akan melalui pekan Kedai Mulong, Nilam Puri dan Batu Lapan sebelum buat stop yang pertama kat kg. aku. Aku mengayuh dengan kelajuan yang sekata ajer, antara 18 km/h - 30 km/h ajer. Purata kelajuan yang aku buat sekitar 22 km/h. Sesampai ajer kat kampung aku...aku terus ke rumah abang aku untuk membuat stop yang pertama. Labu peha dan punggung aku terasa kebas betul...jalan pun jadi terjingkit jingkit. Fuuhhhh! letih yang amat. Abang aku ader kat bengkel dia sedang buat sarung golok. Terkejut beruk dia bila aku kabar kat dia aku datang dengan basikal sebab dia tahu adik dia nie mmg lembik. Abang aku sorang nie minat sangat dengan larian marathon. Cakap ajer kalau ada pertandingan larian marathon pasti dia pergi, tak kira kat mana di Malaysia mesti dia ikut serta dan acapkali dia suruh aku sertai sekali tapi biasanya aku tolak ajer...nak cari nahas! Aku sebelum nie mmg tak pernah pun lakukan apa2 senaman pun hatta jalan kaki keliling taman perumahan tempat aku tinggal sekarang. Masuk bulan nie baru ada xtvt sikit. Aku bukan apa, aku nie dah 2 kali diserang sakit dada tapi bila check kat sepital dia kata aku Ok ajer...
Aku rehat dalam sekitar 1 jam kat rumah abang aku. Dalam pada tu pun sempat ajak abang aku joint sekaki. Dia pun ada juga sebuah basikal MTB nie. Dia beli masa dia kerja kat Grik, Perak dahulu. Sekarang dia jarang kayuh basikal sebab tak ader kawan. Sebab tu lar aku ajak agar joint group aku...
Perjalanan pulang nanti aku nak balik ikut pekan Ketereh, Melor dan Peringat. Kira2 satu round ler tu...aku singgah kat 7 Elevan di Ketereh beli 2 tin 100 plus. Buat bekal penambah tenaga masa dok mengayuh nanti. Jalan Melor ke Kota Bharu mempunyai 4 lorong, jadi aku tak lah terasa bimbang sangat dengan kenderaan yang lalu lalang. Ada juga yang bunyikan hon kenderaan mereka bila dia melintas aku. Mungkin dia kami nie dalam kelompok pertama dalam satu pertandingan kot..! Mungkin dia orang keliru disebabkan cara pakaian kami seperti peserta dalam pertandingan lumba basikal... Bila terasa peha aku terasa kebas dan lenguh, aku slow kan sikit kayuhan aku. Paling leceh bila letih2 macam nie kena kayuh melawan arah angin... terasa amat berat sekali...mahu ajer aku turun tolak basikal ajer.
Jarak yang aku ambil hari ialah perjalanan pergi 28.8 km dan perjalanan pulang pulak 25 km, so jarak keseluruhan ialah 53.8 km..! kira ok lah tu bagi aku yang bertaraf amatur nie. Lepas nie aku terpaksa upgrade kan sikit lagi basikal aku tu supaya lebih ringan sikit seperti menukar tayar nya. Sekarang aku pakai tayar untuk off road dan satu lagi aku kena beli pant yang ada pelapik spun kat punggung tu, jadi tahan lah sikit sakit punggung dok atas pelana basikal yang keras tu.
update
-------
Malamnya pula Zaidi ajak makan laksam baiti kat Panji, best jugak nie...kena plak aku tengah kebulur sekarang nie. Aku order yang special yaitu laksam yang dicampur dengan serunding daging dan 2 biji telor puyuh...beesssssttt! thank daun keladi geng, kalau free belanja lah lagi...hehe...
Saiful call nak ajak aku ke bandar kejap. Aku sebenarnya malas, sebab tubuh aku nie masih lagi sengal2, mcm nak demam urat raser nya...namun begitu aku ikut dia juga, tak mo nak hampakan dia. Cuaca malam ni pun masih lagi spt hari2 yang lepas...mendung dan diikuti hujan lebat sekali sekala. OTW balik kerumah, aku singgah kat Hayaki Cafe. Salah satu cafe yang menjadi kegemaran aku. Makanan special aku kat sini ialah nasi goreng belacan...walaupun western food ada kat sini, aku lebih suka pada makanan tempatan kita nie...hiduuuup! nasi goreng belacan...! tapi malam nie aku tak order dia sebab perut dah nak full tank dah nie, aku cuma order cococino dan roti bakar berkaya ajer. Borak borak pasal kerja dan juga riding yang kita buat pagi tadi...pkl 11 malam, aku balik rumah...dan ZZZzzzZzzzz!