Kayuhan Warisan Taiping 2008

Date: 27 - 28 Dec 2008
Time: 28 Dec - 0700 hrs
Destination: KAYUHAN WARISAN TAIPING 2008
Distance : 70km - 80% OFFROAD
Meeting Point: Taman Tasik Taiping
Classification: Jamboree
Objective: Finish the Ride

Sebenar nya tidak terlintas langsung hendak kesini walaupun dah berbuih kawan dok 'racun'. Aku malas,sebab jarak kayuhan nya jauh sangat yaitu 70km! walaupun sebelum nie aku pernah buat sampai 85km tp on road bukan nya off road. Bimbang takut kena tinggal kat geng.Sehari hari sebelum bermula nya event nie...dia orang dtg lagi, bagitau yang aku mesti gak kena pergi sebab ada sorang member tu dah register tapi tak dapat hadir so aku di'paksa' menggantikan tempatnya.Kesemuanya 7 orang. Kami bertolak lebih kurang pukul 6.00pm lebih. Dari Kota Bharu kami menuju ke Rantau Panjang sebelum keluar ke Lebuhraya Jeli-Grik melalui simpang tiga Puyu dekat Bukit Bunga. Sampai Jeli hari dah malam, kereta Haji Kamarul 'berona' keluar asap hitam berkepul kepul. dan jalan nya slow ajer..berhenti kejap tenguk apa yang patut. Lepas berehat 10 minit, mula bergerak tapi kereta Haji Kamarul tak setel jugak. Berhenti sekali lagi di Batu 17,Jeli dekat pejabat ladang rakyat, sibbaik ada restoran kat sini sambil Zuki pomen tenguk apa lagi masalahnya,yang lain pergi pekena minuman panas kat restoran tu...suhu sejuk giler dah lah malam,hujan pulak tu..!Semuanya ok...kereta Haji kamarul pun tak meragam lagi,perjalanan lancar sahaja walaupun hujan tak henti henti dari Jeli sampai lah Grik, hampir pukul 1 pagi baru sampai kat tempat tujuan yaitu Tasik Taiping. Ni lah 1st. time aku jejak kaki kat sini.

Acara bermula pada pukul 7:30 pagi,sebelum kayuh pergi ambik no. plate dahulu,aku dapat no. 681. Pekena minuman power bar secawan yang disediakan kat situ. Nak makan nasi pun tak sempat,orang dah nak start. Nasib baik lah tadi aku alas perut aku nie dengan beberapa keping biskut kering dgn air 7up bekalan aku masa berkayuh nanti.

Permulaan berkayuh,semuanya nampak hepi dan tak berpecah dari group kami. Melalui area penjara lepas tu masuk kawasan bekas lombong kat sini dah mula jammed sebab single track,bila yang depan tu slow,yang lain turut sama slow...tak lama lepas tu kena rentas parit air disebabkan titi nya tiada so...semuanya kena mengharung air ler nampak gayanya...air nya berbau tahi kambing! ceh!

Pemandangan kat area lombong tinggal nie mmg menarik betul dengan background berbukit...uwaaaa!!! menarik betul. Masa kat area nie lah aku pun menjarak kan diri aku dari geng aku, dia orang dah tertinggal kat belakang mungkin disebabkan oleh 'traffic jammed' tadi...lepas tu aku kayuh dah tak menoleh ke belakang lagi. Bila sampai kat water station pertama, aku tunggu gak dia orang sambil pekena pisang 2.3 biji...masih tak nampak batang hidung lagi dia orang nie...aku pun apa lagi teruskan kayuhan lagi. 35km pertama, aku dengan berkayuh dengan satu group chinese. Dia orang kayuh dasat betul tapi bila mendaki,turn aku lah ambik giliran...begitu lah sampai ke check point no.2, sebelum mendaki bukit tinggi kat ladang kelapa sawit. Dah lah tinggi, berselut pulak tu. Tayar basikal pun tak leh nak mencengkam permukaan yang licin tu. Aku tolak ajer lah...bila dah lepas masuk estet getah pulak sebelum keluar melalui perumahan estet ntah apa nama pun aku tak tahu.Aku pun dah tak kesah sangat dah,sebab badan dah letih dan bontot aku pun dah naik panas...sibbaik tak keluar asap! sakit tu tak payah cakap lah...rasa mahu kayuh sambil berdiri sahaja.

Aku rasa dalam pukul 12 lebih,aku berjaya keluar dari track tersebut sebelum naik semula ke atas jalanraya menuju ke taman tasik...aku berjaya dapat sticker checkpoint no 4 berhampiran belakang Maktab Rendah Sains Mara Taiping. Bila tanya marshall kat situ...berapa km lagi...dia orang bagitau dah dekat tapi bila kayuh tak juga sampai sampai, aku nie dah lama guna 'power reserve' nie, makin dekat nak sampai,makin 'otak' dibuat nya.

Sekitar 12.30 t/hari aku sampai ke garisan penamat. Berjaya jugak aku nampak nya. Aku rest sekejap sebelum bilas basikal kat parit yang berhampiran. Bila terkena air yang dingin,terasa nyaman sekali. Lepas bilas basikal,aku pergi ke khemah untuk ambil nasi. Dia orang sediakan Nasi Jagung,ayam gulai dan acar timun...sambil makan,mata aku melilau dok cari member aku, kot kot ada tp tak jugak nampak.

Sejam kemudian muncul lah Zuki dengan Merida nya...aku tanya kenapa lambat, dia bagitau dia cramp dan yang lain2 tu masih ada kat belakang lagi.Semuanya cramp ditambah dengan kepanatan dan kelaparan yang melampau...tu larrr,kalau tak tahan kayuh dengan perut kosong,jangan dok kayuh,makan lah dulu nasi sebungkus dua dulu...hehehehe!!!

Pukul 2.30pm acara cabutan bertuah pun bermula...malang sekali satu pun tak dapat. Selesai acara cabutan bertuah,semuanya bersurai. Aku pergi mandi dan berkemas untuk bertolak balik. Pukul 4pm group aku pun mula bertolak ke K.bharu. Singgah makan kat RnR Lebuhraya Timur Barat sebelum berehat dan lelapkan mata kat Puncak Titiwangsa bagi menghilangkan perasaan mengantuk. Hujan masih lagi mencurah curah...lepas bandar Jeli aku plak terlelap,sedar sedar member gerak dah pun sampai kat rumah aku...

Andai nya umur panjang, geng kami akan datang lagi...see you next yearrrr!!!

GALLERY PERISTIWA:


RnR Lebuhraya Timur Barat

Power Bar Booth

Siap selia untuk berkayuh


Mr Zuki SKMK



Merentasi Parit


Bekas Lombong Bijih Timah


Chicko from BBB's

Traffic Jammed weyyy...!!!



Tepian Tasik Merah

Tasik Merah



TBolt powerrrr...!

Nasi Jagung+Sunquick+1 biji limau

Bersama geng BBB's Rider dari Kuala Lumpur

Apa strategi kita?

Nombor2 yang tak bertuah...hehehe!!!

2 comments:

PLBD DUNGUN said...

Satu pengalaman yang menarik..pokcik bertuah kerana dapat rakam gambar2 yang menarik disepanjang laluan. Terus kan gateh pokcik menang kalah itu bukan matlamat nya, tapi yang penting kepuasan.

Insyaallah pokcik tahun ni kita jumpa kat Tasik Kenyir.

pokcik a.k.a zouls said...

Terima kasih...Tahun nie KMH akn lebih gempak lagi kat T.Kenyir dengan kehadiran 2 jentera dan rider DH yang power dan KMH jugak telah setup satu track DH utk latihan dan juga 'playground' untuk KMH members...kita jumpa disana nanti..!

Post a Comment